Venecuela: Kolumbijci došli ubiti Madura

U junu je objavljeno da se u Kolumbiji i SAD-u spremaju zavjere za ubistvo Madura (EPA)

U Venecueli su uhapšena dva muškarca koja su, po nalogu bivšeg lidera Kolumbije Alvara Uribea, dio grupe koja je planirala ubistvo predsjednika Venecuele Nicolasa Madura, saopćio je u Karakasu ministar unutrašnjih poslova.

Ministar Miguel Rodriguez je rekao da su 13. augusta uhapšeni Victor Johan Guache Mosquera i Erick Leonardo Huertas Rios.

Njih dvojica su bili dio “grupe od 10 muškaraca koji su došli da ubiju predsjednika”, kazao je Rodriguez, koji tvrdi da je ta grupa radila za bivšeg kolumbijskog predsjednika Alvara Uribea.

Tim podrške plaćenom ubici

Rodriguez je kazao da su oni bili “tim podrške izuzetno iskusnom plaćenom ubici”, koji je identificiran kao David i koji je lično trebao izvršiti ubistvo.

David je, prema rečima Rodrigueza, dobijao naredbe od Kolumbijca Oscara Gonzaleza, koji je u zatvoru i koji navodno radi za Uribea, prenosi AFP.

“Nema sumnje da je Alvaro Uribe Velez znao za sve to. I nismo ni najmanje iznenađeni da je on taj koji je izdavao naredbe preko operativaca”, istakao je Rodriguez.

Komentirajući navodnu zavjeru, lider venecuelanske opozicije Henrique Capriles, koji je izgubio na predsjedničkim izborima u aprilu, rekao je da “niko ne vjeruje u te priče”.

Rodriguez je i u junu objavio da se u Kolumbiji i SAD-u spremaju zavjere za ubistvo Madura.

Izvor: Agencije