Oglasi

Venecuela: Latinska Amerika odbacuje Trumpove prijetnje silom

Trump je mnoge u petak iznenadio kada je rekao kako bi se „vojna mogućnost“ mogla razmotriti.
Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro i njegova administracija je na udaru žestokih kritika nekoliko država Latinske Amerike zbog kontraverzne Ustavotvorne skupštineAP/Tanjug

Nekoliko država Latinske Amerike žestoko se usprotivilo prijetnjama predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa vojnom intervencijom kako bi riješio aktuelnu krizu u Venecueli.

Trump je mnoge u petak iznenadio kada je rekao kako bi se „vojna mogućnost“ mogla razmotriti, a ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino izjavio je kako bi to bio „čin ludila“.

Venecuelanski ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza kazao je kako njegova država odbacuje „neprijateljske“ prijetnje i pozvao Latinsku Ameriku na ujedinjenje protiv Washingtona.

„Želimo izraziti zahvalnost za sve izraze solidarnosti i odbacivanje korištenja sile vlada iz cijelog svijeta, uključujući Latinsku Ameriku“, istakao je on u kratkom govoru.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro i njegova administracija su na udaru žestokih kritika nekoliko država Latinske Amerike zbog kontraverzne Ustavotvorne skupštine koja ima ovlasti da mijenja Ustav ove države.

Protiv principa UN-a

Trumpu je uzvratio Madurov sin, Nicolas Maduro Guerra, inače novoizabrani član skupštine, kazavši kako će puške „doći i preuzeti Bijelu kuću“ ukoliko bi Venecuela bila „okaljana“ američkom vojnom intervencijom.

Guerra je dodao kako Trump treba prvo riješiti vlastite probleme i obećao kako bi, ako SAD napadne Venecuelu, rat u Vijetnamu „bio veoma mali u poređenju“.

Peru, jedan od najžešćih kritičara Madura, predvodi kritike Trumpove prijetnje. Čelnici ove države ističu kako su one protiv principa UN-a.

„Sve strane i domaće prijetnje pribjegavanjem sile potkopavaju cilj povratka demokratskih vlasti u Venecueli, kao i principe u Povelji UN-a“, istakao je peruanski šef diplomatije Ricardo Luna.

Osudama su se pridružili Meksiko i Kolumbija.

Izvor: Agencije