Venecuela: Latinska Amerika odbacuje Trumpove prijetnje silom

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro i njegova administracija je na udaru žestokih kritika nekoliko država Latinske Amerike zbog kontraverzne Ustavotvorne skupštine (AP)

Nekoliko država Latinske Amerike žestoko se usprotivilo prijetnjama predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa vojnom intervencijom kako bi riješio aktuelnu krizu u Venecueli.

Trump je mnoge u petak iznenadio kada je rekao kako bi se „vojna mogućnost“ mogla razmotriti, a ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino izjavio je kako bi to bio „čin ludila“.

Venecuelanski ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza kazao je kako njegova država odbacuje „neprijateljske“ prijetnje i pozvao Latinsku Ameriku na ujedinjenje protiv Washingtona.

„Želimo izraziti zahvalnost za sve izraze solidarnosti i odbacivanje korištenja sile vlada iz cijelog svijeta, uključujući Latinsku Ameriku“, istakao je on u kratkom govoru.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro i njegova administracija su na udaru žestokih kritika nekoliko država Latinske Amerike zbog kontraverzne Ustavotvorne skupštine koja ima ovlasti da mijenja Ustav ove države.

Protiv principa UN-a

Trumpu je uzvratio Madurov sin, Nicolas Maduro Guerra, inače novoizabrani član skupštine, kazavši kako će puške „doći i preuzeti Bijelu kuću“ ukoliko bi Venecuela bila „okaljana“ američkom vojnom intervencijom.

Guerra je dodao kako Trump treba prvo riješiti vlastite probleme i obećao kako bi, ako SAD napadne Venecuelu, rat u Vijetnamu „bio veoma mali u poređenju“.

Peru, jedan od najžešćih kritičara Madura, predvodi kritike Trumpove prijetnje. Čelnici ove države ističu kako su one protiv principa UN-a.

„Sve strane i domaće prijetnje pribjegavanjem sile potkopavaju cilj povratka demokratskih vlasti u Venecueli, kao i principe u Povelji UN-a“, istakao je peruanski šef diplomatije Ricardo Luna.

Osudama su se pridružili Meksiko i Kolumbija.

Izvor: Agencije