Venecuela: Maduro gubi podršku, ideologija ne

Minimalac u Venecueli povećan je za 30 posto. To je najnoviji potez Vlade, čiji je cilj ublažiti tenzije i spriječiti nove prosvjede zbog ekonomske krize.

Poput mnogih drugih predanih “chavista”, Naudy Aliendref posvetio je život revoluciji. Od početka nestašice osnovnih potrepština pomaže svojim sugrađanima u predgrađu Carakasa pri uzgoju vlastite hrane, kao dio vladinog programa pomoći.

“Ne plaćaju me za ovo. Čast mi je prenositi drugima ono što sam naučio zahvaljujući predsjedniku [Hugo] Chavezu. To znanje se mora prenijeti. Za mene je naš pokret poput bratstva”, kaže ovaj pristaša Vlade.

Očekivalo bi se da ekonomska kriza kroz koju Venecuela trenutačno prolazi poljulja uvjerenja čak i najzagriženijih pristalica Vlade. No, iako ankete pokazuju da predsjednik Nicolas Maduro gubi podršku, ideologija koju predstavlja još je popularna. Naudyjev susjed Bartolo Rodriguez kaže da čak ni razočarani “chavisti” nisu spremni promijeniti stranu.

“Ljudi se žele nadati da će biti bolje. Strahuju da će izgubiti beneficije. Vlada pokušava zadržati politiku pomoći siromašnima, ali ekonomska situacija je previše loša za to”, kaže Rodriguez, stanovnik Junquita.

Trećina i dalje podržava Vladu

“Mnogo je razloga za nezadovoljstvo među pristašama Vlade, ali unatoč trenutačnoj krizi, gotovo trećina stanovništva i dalje podržava Vladu, ako već ne samog predsjednika Madura”, javlja reporter Al Jazeere Alessandro Rampietti.

Socijalni psiholog Fernando Giulliani smatra da je Chavezova ideologija opstala zbog poboljšanja položaja siromašnih.

“Chavezova politika tim ljudima nudi osjećaj identiteta i svrhe. Podrška ideologiji postala je možda zajednički oblik razumijevanja društva i međuljudskih odnosa. Bez obzira na sve njezine kontradiktornosti, među ljudima postoji veza i osjećaj zajedništva, unatoč propustima Vlade”, objašnjava Giulliani.

Nedavne ankete pokazuju da bi 69 posto građana glasovalo za Madurov odlazak s vlasti na referendumu, koji bi mogao biti održan idućih mjeseci. No, u zemlji u kojoj su politička uvjerenja postala način života, očekivanja da će jedna era završiti mogla bi biti pogrešna.

Izvor: Al Jazeera