Venecuela: Poskupljenje umjesto subvencija

Vlada Venecuele donijela je paket mjera koje bi trebale pomoći stabilizaciji ekonomije.

Država je pogođena rastom cijena i zabrinjavajućom nestašicom osnovnih životnih namirnica, što je izazvalo višetjedne prosvjede i nerede.

Dok je većina stanovnika Venecuele bila zaokupljena nemirima na ulicama, socijalistička vlada tiho je radila na mjerama koje su donedavno bile nezamislive.

Povećala je cijene hrane i drugih osnovnih dobara na koje je do sada davala subvencije.

Stabiliziranje ekonomije

“Nije bilo službene objave, ali sve je skuplje. Mlijeko je 180 bolivara, dvostruko skuplje nego prošlog mjeseca. Brašno je poskupjelo za 50 posto, riža, sve osnovne namirnice su mnogo skuplje”, kaže Karina Borgez, stanovnica Caracasa.

To je jedna u seriji mjera za stabiliziranje ekonomije i borbu protiv nestašice, koja je bila povod organiziranja prosvjeda.

Međutim, police su u državnim supermarketima i dalje prazne. Predsjednik Nicolas Maduro za situaciju krivi krijumčare i pohlepne poduzetnike. Objavio je i uvođenje nove potrošačke kartice.

“Uvodimo digitaliziranu elektronsku karticu pomoću koje ćete moći pristupiti svim uslugama. Koristit ćemo je da zaštitimo proizvode, ali i da biste imali pristup specijalnim ponudama”, poručio je Maduro.

“Njezina svrha je elektronsko skladištenje podataka o tome što ljudi kupuju u jeftinim državnim trgovinama, a onda preprodaju po višim cijenama na tržnicama kada zavlada nestašica”, javlja reporter Al Jazeere Alessandro Rampietti.

Ekonomisti: Bolno, ali neophodno

Međutim, mjera koja obećava više je novi sustav razmjene stranih valuta, pa se dolar nudi po osam puta većoj cijeni od službene.

Ovim potezom Maduro namjerava suzbiti crno tržište. Ekonomisti ga vide kao bolno, ali neophodno rješenje za devalvaciju domaće valute.

“Vlada pokušava središnji sustav učiniti fleksibilnijim. Dati privatnom sektoru veći pristup dolarima, što bi trebalo suzbiti opću nestašicu koja potresa Venecuelu”, objašnjava ekonomist Alejandro Grisanti.

Politička nestabilnost u Venecueli sve više se produbljuje. Stoga su mnogi i dalje skeptični prema novim mjerama koje bi trebale prekinuti krug rastućeg nasilja i podjela u državi.

Izvor: Al Jazeera