Venecuela prekinula kontakte sa SAD-om

Jacobson rekla da Venecuelanci zaslužuju slobodne i poštene izbore, dodavši da to uključuje 'slobodnu štampu, što godinama nismo vidjeli' (AFP)

Karakas je prekinuo kontakte sa Sjedinjenim Državama zbog izjava zvaničnice State Departmenta o predsjedničkim izborima u Venecueli idućeg mjeseca, objavio je ministar vanjskih poslova Elias Jaua.

Venecuela je prošle godine uspostavila kontakt sa Robertom Jacobson, diplomatkinjom State Departmenta za Južnu Ameriku, kako bi popravila bilateralne odnose nakon godina napetosti.

Međutim, Jaua je rekao da su ti kontakti sada zamrznuti zbog nedavnih izjava Jacobson o izborima za nasljednika pokojnog Huge Chaveza, koji će se održati 14. aprila.

Jacobson je prošle sedmice za španski list El Pais rekla da Venecuelanci zaslužuju slobodne i poštene izbore, dodavši da to uključuje “slobodnu štampu, što godinama nismo vidjeli”.

Protjerivanje diplomata

“Sada smo uvidjeli da s njom nema smisla nastaviti gubiti naše vrijeme”, rekao je Jaua.

“Svaki do sada uspostavljeni kontakt je zamrznut”, rekao je, dodavši da će se rutinski diplomatski odnosi, poput konzularnih, nastaviti.

Na dan Chavezove smrti 5. marta Venecuela je protjerala dvojicu američkih diplomata, optuživši ih da su pokušali napraviti zavjeru s venecuelanskom vojskom kako bi iskoristili njegovu smrt.

Washington je poslije uzvratio istom mjerom.

U ispitivanjima javnog mišljenja uoči izbora, Chavezov štićenik Nicolas Maduro, trenutno vršitelj dužnosti predsjednika, vodi pred opozicijskim kandidatom Henriqueom Caprilesom.

Izvor: Agencije