Venecuela u zračnoj izolaciji

Sve dublja ekonomska kriza u Venecueli negativno utječe na zemlju i na njene građane. Uz nestašicu hrane i lijekova, na udaru je i zračni saobraćaj. Mnoge aviokompanije prekinule su redovne linije za glavni grad Karakas. Kako tvrde, letovi više nisu rentabilni, jer Vlada ili ne želi ili nije u mogućnosti realizirati svoje ugovorene obaveze.

Na aerodromu nema uobičajene gužve. Na pisti gotovo da nema aviona, a terminal za međunarodne dolaske gotovo je prazan. Nakon što su početkom mjeseca Alitalia i AirCanada otkazali letove, sada je i Lufthansa prestala letjeti za Venecuelu. Prošle sedmice Aeromexico je iznenada najavio prekid letova, a najveća južnoamerička aviokompanija LATAM, koja sada leti samo jednom dnevno, za nekoliko sedmica će potpunosti suspendirati letove za glavni grad Venecuele.

“Loše je za industriju turizma i povezanost Venecuele s ostatkom svijeta. Situacija zbog ekonomske krize sve je gora iz dana u dan”, rekao je Alan Cover, stanovnik Karakasa.

Usljed ekonomske krize, međunarodne aviokompanije profit ne mogu realizirati u konvertibilnim valutama. U Udruzi avioprijevoznika Venecuele kažu da je dug prema stranim kompanijama dostigao gotovo četiri milijarde dolara.

Samo online kupovina karata

Ured AirFrancea već dva mjeseca radi skraćeno radno vrijeme, a karte se jedino mogu kupiti putem interneta.

“Međunarodni prijevoznici i dalje rade posluju isključivo u devizama, i to samo za karte kupljene na internetu. To znači da morate imati ili bankovni račun u inostranstvu, ili kreditnu karticu, koje većina stanovnika Venecuele ne posjeduje. Ako pokušate platiti u domaćoj valuti, dobit ćete sljedeću poruku: ‘Nema raspoloživih letova'”, javlja reporterka Al Jazeere Lucia Newman.

Andari Travel jedna je od najstarijih putnih agencija u Karakasu. Telefoni, koji su nekad neprestano zvonili, sada su utihnuli. Poput ostalih agencija, otpustili su većinu uposlenika. Margo Junes, uposlenica Andari Travela, kaže da nije sigurna da će agencija preživjeti ovu krizu.

“Ponuda je slaba. Zakonom je zabranjeno trgovati u dolarima, a za bolivare možete kupiti samo karte za dvije lokalne aviokompanije, koje ionako lete na kratkim destinacijama. Samo to možemo ponuditi”, rekla je ona. 

I domaće aviokompanije ostvaruju gubitke zbog kontrole cijena i hiperinflacije. Radi ukidanja letova, mnogi građani Venecuele se osjećaju sve više izolirano – i u zemlji, i od ostatka svijeta.

Izvor: Al Jazeera