Venecuela zabranjuje ulazak Georgeu W. Bushu

Maduro je kazao da su vlasti uhapsile američkog pilota i još nekoliko Amerikanaca koji su "špijunirali" (Reuters)

Venecuela je uhapsila nekoliko američkih državljana pod optužbom za špijunažu i zabranila ulazak bivšem predsjedniku Georgeu W. Bushu, a opozicija je novo pogoršanje odnosa s Washingtonom nazvala dimnom zavjesom kojom Vlada žele skrenuti pozornost s katastrofalnog stanja u zemlji, prenosi Hina.

U subotu je venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro optužio Sjedinjene Države za terorizam.

“Grupa političkih čelnika Sjedinjenih Država prekršila je ljudska prava bombardirajući” zemlje poput Sirije, Iraka i Afganistana i “neće moći, zato što su teroristi, ući u Venecuelu”, rekao je Maduro.

U Venecuelu neće moći ući političari kao što su bivši predsjednik George W. Bush, bivši potpredsjednik Dick Cheney te dvojica republikanskih zastupnika u američkom Kongresu Bob Menendez i Marco Rubio.

Maduro je kazao da su vlasti uhapsile američkog pilota i još nekoliko Amerikanaca koji su “špijunirali”.

Skretanje pažnje javnosti

Zadnjih sedmica predsjednik Venecuele, koji je dugo u lošim odnosima s Washingtonom, optužuje SAD da ga želi svrgnuti, što Washington odbacuje.

“Da bismo zaštitili našu zemlju (…) odlučeno je uspostaviti obavezni vizni režim za sve američke građane koji uđu u Venecuelu”, rekao je Maduro i zatražio smanjenje broja zaposlenika Američke ambasade u Caracasu sa 100 na 17.

U decembru je SAD uveo sankcije –  ograničenje u izdavanju viza te u nekim slučajevima zamrznuo imovinu venecuelanskih čelnika optuženih za kršenje ljudskih prava i korupciju.

Odnosi dvije zemlje napeti su od doba pokojnog socijalističkog lidera Huga Chaveza, koji je nakratko bio svrgnut državnim udarom 2002, što je tadašnja Vlada Georgea W. Busha podržala, ali se i povukla kada se Chavez vratio na vlast, piše Reuters.

Madurovi politički protivnici u domovini njegove optužbe na račun SAD-a drže dimnom zavjesom kojom želi skrenuti pažnju javnosti s teške ekonomske krize u toj velikoj izvoznici nafte. Venecuela je teško pogođena padom cijena nafte zadnjih devet mjeseci.

Izvor: Agencije