Venecuelanska vojska preuzela luke

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro stavio je pet ključnih luka u toj zemlji pod kontrolu vojske. Naredio je i da vojnici preuzmu koordinaciju raspodjele hrane i drugih osnovnih potrepština. 

Dugi redovi, u kojima građani satima čekaju, pokazuju kolika je nestašica hrane i robe zavladala u Venecueli. Hrane je toliko malo, a redovi toliko dugi da čak ni dolazak punih kamiona ljudima ne garantira da će nešto uspjeti odnijeti kući. Čak ni sistem dijeljenja brojeva za čekanje nije pomogao da se ublaže nervoza i tenzije. Zato je Maduro tražio od vojske da uzme stvar u svoje ruke.

“Zapovjedniku strateških operacija naredio sam da postavi ministra odbrane Vladimira Padrina Lopeza na čelo novog programa ekonomskog razvoja”, rekao je Maduro.

Prazne plice u trgovinama

Ovim imenovanjem vojska dobija još veću moć, Aaveć upravlja ključnim finansijskim aktivnostima i uvozom robe.

“Od jučer su raspodjela hrane i kontrola ovih dugih redova pod kontrolom Ministarstva odbrane. Ljudi koji čekaju kažu da nijedan prethodni plan da se ublaži nestašica nije donio rezultate i da sve duže i duže čekaju”, javlja novinarka Al Jazeere Virginia Lopez.

Strpljenja i povjerenja u Vladu nema više niko, a obični svijet sa strepnjom gleda u budućnost.

“Mislim da se situacija neće poboljšati, jer sve dok u zemlji nema proizvodnje, nećemo ništa imati”, kaže domaćica Marlenis Millan.

A popunjavanje praznih polica u trgovinama problem je za koji vojska nije obučena.

Ekonomski i socijalni haos

“Značajan dio raspodjele lijekova u rukama je vojske, kao i raspodjela novčanih sredstava iz banaka. U ovim i svim drugim ekonomskim oblastima koje kontroliraju nisu se pokazali efikasnim”, kaže ekonomist Alejandro Grisanti.

U ponedjeljak je Vlada preuzela kontrolu nad postrojenjima giganta u papirnoj industriji Kimberly Clark, nakon što je kompanija odlučila prekinuti rad, navodeći kao razlog nedostatak sirovina. Mnogi predviđaju da će potrepštine poput toalet-papira i pelena, koje je već teško naći, sada potpuno nestati.

Venecuela zapada u sve dublji ekonomski i socijalni haos, a nove mjere kao da nisu iznenadile stanovništvo, previše iscrpljeno da bi reagiralo.

Izvor: Al Jazeera