Venezuela: U pobuni u zatvoru 20 mrtvih

Rodbina zatvorenika čeka vijesti ispred zatvora u gradu Yare (AFP)

U pobuni dobro naoružanih robijaša u jednom od prenatrpanih venecuelanskih zatvora tokom vikenda je ubijeno više od 20 ljudi, objavila je venecuelanska Vlada.

Više od 20 zatvorenika i jedan posjetilac ubijeni su u nasilju zavađenih grupa osuđenika u jednom zatvoru blizu Caracasa, glavnog grada Venecuele, izjavila je utorak ministarka za zatvorske poslove Iris Varela.

Ona je ispričala da je nasilje između naoružanih zatvorskih grupa u zatvoru Yare I izbilo u nedjelju, ali da je dan kasnije situacija mirna, prenosi AFP.

“Ima više od 20 mrtvih i poginuo je i član porodice jednog zatvorenika”, rekla je Varela za državnu VTV.

Oko 50.000 zatvorenika

U 34 venecuelanska zatvora trenutno je zatvoreno oko 50.000 osoba, iako je njihov kapacitet previđen samo za trećinu tolikog broja zatvorenika.

Mnogi zatvorenici su naoružani, a na stotine njih godišnje ginu u pobunama i obračunima među bandama.

Nevladine organizacije tvrde da više od 300 zatvorenika izgubi život svake godine u prenatrpanim venecuelanskim kaznenim centrima.

Tako je lani u zatvoru El Rodeo, u blizini Caracasa, u sukobima ubijeno 22 ljudi, a red je moralo uvoditi čak oko 5.000 vojnika.

Najgori incident dogodio se 1994. godine, kada je u zatvoru u gradu Maracaibu 130 zatvorenika izgorjelo ili bilo isječeno mačetama u međusobnim borbama naoružanih bandi.

Izvor: Agencije