Veseli: Kosovo će imati oružane snage željeli to neki ili ne

Radit ćemo na osnaživanju i povećanju budžeta za desetke miliona, kazao je Kadri Veseli (Arhiva)

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli tvrdi da će Kosovske sigurnosne snage biti transformirane u vojsku do kraja ove godine, bez obzira na to da li to želi Srpska lista ili ne.

“Mi ćemo formirati vojsku Kosova, u partnerstvu sa SAD-om i NATO-om. Ove godine će to biti učinjeno želi li to neko ili ne želi. Srpska lista je protiv, ali mi ćemo na tome raditi”, rekao je on novinarima u pauzi sjednice parlamenta.

Veseli kaže da Priština” mora ojačati” Kosovske sigurnosne snage i transformirati ih u oružane snage Kosova.

DSK i Samoopredjeljenje na sjednici u četvrtak

“Radit ćemo na osnaživanju i povećanju budžeta za desetke miliona…”, kazao je Veseli i dodao da će sjednica palamenta biti nastavljena u ponedjeljak, a naredna, na kojoj će biti paket zakona o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga, zakazana je za četvrtak, prenijela je prištinska GazetaExpress.

Poslanici najutjecajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova i Samoopredjeljenja bojkotiraju sjednicu Skupštine u ponedjeljak, ali su najavili da će doći na zsjedanje u četvrtak.

Armend Zemaj, poslanik DSK-a, kaže da su u četvrtak na dnevnom redu važni zakoni i zato će doći.

“Razlozi su već poznati. Sjednica sazvana za četvrtak ima važnije zakone, koji se odnose na transformaciju Kosovske sigurnosne snage u vojsku. DSK će prisustvovati toj sjednici”, rekao je on, prenijela je Koha.

Zabrinutost zbog budžeta

U međuvremenu je Albulena Haxhiu, poslanica Samoopredjeljanja, također potvrdila da će poslanici tog pokreta prisustvovati sjednici zakazanoj za četvrtak.

Istovremeno je ona izrazila zabrinutost zbog odlaganja paketa zakona o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga i smatra da je razlog nedostatak sredstava u budžetu.

“Oni [vlast] su sada shvatili da nemaju budžet za transformaciju Kosovskih sigurnosnih snaga, ali smo svejedno mi insistirali da ti zakoni budu na sjednici”, rekla je Haxhiu za Kohu.

Izvor: Agencije