Veseli: Specijalnog suda za ratne zločine će biti

Od svih političkih snaga na Kosovu Kadri Veseli je zatražio da se ujedine (EPA)

Predsjednik Skupštine Kosova, ujedno i čelnik Demokratske partije Kosova, Kadri Veseli poručio je u četvrtak da će Specijalnog suda za ratne zločine biti i najavio da neće dozvoliti iznenađenja i jednostrane poteze koji mogu dovesti u pitanje partnerstvo sa SAD-om i Europskom unijom.

Veseli je kazao da se “svi, neovisno o tome što je taj sud nepravda, spreme za suočavanje sa sudom”, prenio je Radio Slobodna Europa.

Od svih političkih snaga na Kosovu zatražio je da se ujedine i suoče s tim procesom.

Prema njegovim riječima, zahtjev za održavanjem izvanredne sjednice o ukidanju Specijalnog suda ostat će na dnevnom redu Predsjedništva Skupštine do donošenja odluke.

Upozorenje američkog ambasadora

Stoga je pozvao članove Predsjedništva parlamenta da prisustvuju sjednicama tog tijela.

Iako nije objasnio kako će se izjasniti zastupnici njegove stranke, koji su potpisali zahtjev za izvanrednom sjednicom Skupštine, Veseli je rekao da će odluka njegovih stranačkih kolega biti u korist Kosova.

Vlasti u Prištini posljednjih su tjedana pod velikim pritiskom međunarodne zajednice i njihovih diplomatskih predstavnika na Kosovu da se odustane od inicijative za opoziv odluke o formiranju Specijalnog suda.

U protivnom će, najavljuju diplomate, takva odluka štetno utjecati na status Kosova i odnose s međunarodnim partnerima.

Američki veleposlanik na Kosovu Greg Delawie izjavio je da će se zastupnici u Skupštini Kosova, koji su podržali inicijativu za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine, i političari koji su je predvodili, i pored toga što to poriču, suočiti s posljedicama ako takva inicijativa uspije.

“Oni to znaju. Rekli smo im”, rekao je Delawie, a prenosi Tanjug.

‘Nekažnjivost ne smije biti norma’

Delawie je kazao da je posvećenost Kosova budućnosti pod velikim rizikom zbog inicijative za ukidanje suda.

“Takvi zahtjevi su užasan primjer da vlastiti interesi prevladavaju zajedničko dobro i interese Kosova kao države”, rekao je Delawie.

Istaknuo je važnost Specijalnog suda za Kosovo i dodao da će SAD uraditi sve kako bi sud ostvario svoj mandat.

“Kosovo ne može biti država u kojoj je nekažnjivost norma. Prihvaćanje takve realnosti znači povratak u eru [Slobodana] Miloševića, protiv koje su se generacije Kosova borile”, zaključio je Delawie.

Izvor: Agencije