Veseli: Trepča nije predmet trgovine

Skupština Kosova usvojila je početkom oktobra Nacrt zakona o Trepči (Al Jazeera)

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli izjavio je da je rudni gigant Trepča imovina građana Kosova i da nikad neće biti predmet trgovine s Beogradom u Briselu.

U intervjuu za Slobodnu Evropu ocijenio je da Zakon o Trepči prvi put omogućava ovom rudniku ekonomsku perspektivu.

“Svaki pokušaj politizacije Trepče ima samo jedan cilj – kočenje njenog razvoja”, kazao je Veseli, dodajući da je ovo pitanje koje se tiče ekonomije, dok su reakcije iz Beograda “potpuno besmislene, bez ekonomskih i političkih argumenata”, javlja Tanjug.

Ustavne odredbe

Ustavom je, prema njegovim riječima, utvrđeno pitanje prirodnih bogatstava.

“Trepča je imovina građana Kosova, bez etničke razlike. Trepča ima ekonomsku perspektivu. Predstojećih mjeseci desit će se vidno osnaživanje rudnika. Ali, nijednom neće biti pitanje političke, diplomatske ili međuetničke trgovine, jer bi se time samo iskomplicirala situacija.”

Govoreći o “zamrzavanju” učešća Srpske liste u kosovskim institucijama zbog Trepče, Veseli je istakao da je Srpska lista do sada imala pozitivan pristup i da je doprinosila institucijama.

Međutim, dodaje, ne trebaju se zanemariti česta “miješanja Beograda”, koja nisu pomogla Srpskoj listi i samoj srpskoj zajednici na Kosovu.

“Tu mislim na Trepču, a posebno i o transformaciji Sigurnosnih snaga Kosova u Oružane snage, pitanja koja se tiču poboljšanja života građana bez obzira na etničke razlike“, rekao je Veseli.

Protivljenje Srba

Vlada Srbije donijela je odluku o “poništavanju svih pravnih akata i radnji privremenih institucija u Prištini koje se odnose na Trepču”, saopćio je nedavno premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Trepčom trenutno upravlja kosovska Agencija za privatizaciju, dok je sjeverno od rijeke Ibar Trepča pod upravom Srba.

Skupština Kosova usvojila je početkom oktobra Nacrt zakona o Trepči.

Novi zakon, osim 80 posto vlasništva Vlade Kosova nad Trepčom i formiranja novih radnih jedinica, od kojih bi ona na sjeveru bila “Rudnik sa flotacijom Leposavić-Kopaonik” – predviđa i ulazak Vlade u moguća partnerstva s privatnim sektorom.

Ovom zakonu protive se politički predstavnici Srba sa sjevera Kosova i zvanični Beograd, uz tvrdnje da bi to ugrozilo opstanak 3.000 radnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije