Veseli: Vojska Kosova imat će 8.000 pripadnika

'Zadatak vojske bit će isključivo borba protiv terorizma i globalne prijetnje', tvrdi Veseli (EPA)

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je izjavio da će vojska Kosova biti formirana do kraja godine, bez obzira na proteste iz Beograda, te dodao da će u njoj biti 5.000 aktivnih i 3.000 rezervnih vojnika.

“Na osnovu svih analiza koje smo napravili sa prijateljima iz NATO-a, u vezi sa strateškom bezbednošću, imaćemo 5.000 aktivnih i 3.000 rezervnih vojnika. Za sve to imamo i punu podršku gotovo svih članica NATO-a”, rekao je on zagrebačkom Večernjem listu.

Izgrađen je dugoročni plan, koji će trajati deset godina, rekao je Veselji i dodao da će vojska “biti sastavljena od svih građana Kosova”.

Zadatak vojske biće, kako tvrdi Veselji, isključivo borba protiv terorizma i globalne pretnje.

Nekorektni Vučićevi pozivi Srbima

“Ovo što se [predsednik Srbije Aleksandar] Vučić protivi i poziva Srbe da se ne uključuju u vojsku Kosova nije ljudski ni korektno”, rekao je Veseli.

Prethodno je prištinski list Zeri objavio da postoji mogućnost da zakoni o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova ne budu usvojeni do kraja ove godine zbog dužine trajanja parlamentarne procedure.

Vladin predlog tri zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku u Skupštini Kosova je prošao tek prvo čitanje, a sledi njihovo razmatranje u odborima, drugo čitanje i debata u plenumu, što, prema tumačenju članova tih odbora, može da traje duže od dva meseca.

Član Odbora za zakonodavstvo Sami Kurteši procenjuje da bi ti zakoni mogli da budu usvojeni u roku dva-tri meseca.

Izvor: Agencije