Veseli: Vojska Kosova neće ugrožavati komšije

Veseli je rekao kako je zvanična Priština spremna preuzeti odgovornost za Srbe na cijeloj teritoriji Kosova (EPA)

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli izjavio je kako će se o transformaciju Kosovskih bezbjedonosnih snaga (KBS) u vojsku Kosova glasati u petak kao što je bilo planirano, bez obzira na upozorenje NATO-a, te tvrdi kako ta vojska neće ugrožavati komšije, prenose agencije.

Veseli je za Glas Amerike rekao kako je uvjeren da će generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg „imati dobre namjere i shvatiti to kao naše legitimno pravo“.

„Naša vojska je vojska partnerstva, a ne vojska koja ugrožava komšije. Stoltenberg bi više trebao brinuti o ruskim bazama u Srbiji u Nišu nego o partnerima NATO-a koji su usko povezani sa SAD-om i zemljama NATO-a“, rekao je Veseli.

Govoreći o zabrinutosti Beograda u vezi sa stvaranjem vojske Kosova, Veseli je rekao kako je zvanična Priština spremna preuzeti odgovornost za Srbe na cijeloj teritoriji Kosova.

„Ono što se treba desiti jeste da Srbija ne krši prava Srba na Kosovu i da ih ne ucjenjuje da napuste KBS, kako to u mnogim slučajevima radi, preko svojih struktura i ljudi. Zbog činjenice da su naši građani, kosovski Srbi, suvereni građani i mi ćemo ih najviše poštovati“, rekao je on.

Pitanje carina

Najavio je kako će poslije glasanja o vojsci, Parlament Kosova održati sjednicu kako bi se nastavio proces dijaloga sa Beogradom.

„Imamo Ustav, imamo teritoriju, razgovarat ćemo sa Srbijom kao suverena država o dobrosusjedskim odnosima. Srbija mora priznati našu državu i teritoriju koju imamo“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, podizanje carine za 100 posto na proizvode iz Srbije nema cilj da obustavi dijalog i Priština će se truditi da uvjeri saveznike da se akcija odnosi na nacionalnu sigurnost.

„To nije odluka koja namjerava kršiti dijalog, nema cilj uticati na naše buduće odnose i postizanje sporazuma, ali Srbija zaista treba razmišljati o Kosovu. Ne može se ponašati onako kako joj je zgodno“, rekao je Veseli.

On tvrdi kako Srbija ne poštuje kosovske proizvode i dokumente.

Izvor: Agencije