Veseli: Volio bih da je Preševo naše, ali Kosovo nema šta dati Srbiji

Priština je otvorena za opciju da Preševska dolina postane dio teritorije Kosova, kaže Kadri Veseli (EPA)

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veseli tvrdi da nema mogućnosti za “promenu granica” u regionu, ali bi, ipak, najviše voleo kada bi Kosovu pripale opštine juga centralne Srbije Preševo i Medveđa, ako bi Srbija na to pristala, s tim da, kako kaže, “naša država nema šta da da Srbiji”.

“Ništa više ne bih voleo nego da se Preševo i Medveđa pridruže Kosovu. Mi ćemo drage volje prihvatiti bilateralni sporazum ako Srbija prihvata tako nešto, ali nemamo šta da damo”, rekao je on za televiziju T7.

Veseli, koji je ranije govorio da će “granice Kosova biti do Niša”, kaže da je “otvaranje pitanje granica na Balkanu uvek značilo rat”.

Niko nije pominjao razmjenu teritorija

“To je ono što želim da vam kažem i biću direktan – ne, i nema mogućnosti da dođe do promene granica”, rekao je Veseli.

Ipak, Priština je, kaže, otvorena za opciju da Preševska dolina postane deo teritorije Kosova, prenosi Gazeta ekspres.

“Mi smo otvoreni za opciju da se taj deo pridruži Kosovu. Normalno je da smo zainteresovani za to da taj deo postane deo Republike Kosovo. Period konflikta ne postoji više. Sada smo u vremenu dijaloga”, naveo je Veseli.

Tvrdi da nikada ni na jednom sastanku sa međunarodnim predstavnicima pomenuta mogućnost “razmene teritorija”.

“To nikada nije bilo pomenuto. To vam kažem sa potpunom sigurnošću”, naveo je predsjednik Skupštine Kosova i lider Demokratske partije Kosova, koja je na vlasti.

Kancelarija za KiM: Nerealni snovi Veselija

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, u odgovoru na izjave Veselija, poručila je da Preševo, Medveđa i Niš nikada neće biti deo kosovske teritorije, ali da Priština jeste i da će ostati deo Srbije.

“Neka se Kadri Veseli ne veseli jer Kosovo i Metohija nikada neće biti država, niti će Preševo, Medveđa ili Niš ikada biti deo takozvane ”Republike Kosovo”, ali Priština jeste i ostaće deo Srbije, a on će biti srpski državljanin”, poručili su iz Kancelarije za KiM.

U saopštenju Kancelarije dostavljenom medijima se navodi da Veseli može želeti i da zemlja Nedođija bude deo samoproglašenog Kosova, ali to nije realno, kao što nisu realni ni njegovi snovi o Preševu, Medveđi i Nišu, ili takozvanoj „velikoj Albaniji“.

Izvor: Agencije