Vesna Pusić Vitez Nacionalnog reda Legije časti

Priznanje se bivšoj šefici hrvatske diplomatije dodjeljuje i za doprinos saradnji između Francuske i Hrvatske (EPA)

Bivšu hrvatsku ministricu vanjskih i europskih poslova i počasnu predsjednicu Hrvatske narodne stranke Vesnu Pusić francuski predsjednik Francois Hollande proglasio je Vitezom Nacionalnog reda Legije časti, zbog njezina zalaganja za europske ciljeve.

“Prilikom posljednjih odlikovanja, predsjednik Francuske Republike dodijelio Vam je titulu Viteza Nacionalnog reda Legije časti, kako bi istaknuo Vaše izuzetne zasluge u osobnom i profesionalnom djelovanju”, navodi se u priopćenju HNS-a, kako prenosi Hina.

Priznanje se bivšoj šefici diplomacije dodjeljuje i za doprinos suradnji između Francuske i Hrvatske, navodi njezina stranka.

“Po uzoru na Vaše djelovanje, na nama je da poduzmemo sve što je potrebno kako bi stvarni doprinosi Europe zaživjeli, a izgradnja Europe bila shvaćena kao zajedničko dobro svih građana”, piše u pismu kojim Vesnu Pusić o odlikovanju obavještava državni tajnik za europske poslove Harlem Désir.

Povukla kandidaturu za šeficu UN-a

Pusić je početkom kolovoza povukla svoju kandidaturu za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda, navevši u priopćenju kako je, “nakon prvog kruga izjašnjavanja u Vijeću sigurnosti UN-a, postalo jasno da će izbor novog glavnog tajnika UN-a ići u smjeru kandidata iz same organizacije – osobe koja radi ili je radila u UN-u”.

Stoga je navela kako smatra da rezultati prvog kruga izjašnjavanja pokazuju kako povlači svoju kandidaturu jer “njezine šanse za izbor nisu realne”.

Diplomati bliski UN-u prije toga su objavili kako je Vesna Pusić kao jedna od 12 kandidata za novog glavnog tajnika UN-a, nakon prvog kruga glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a ostala na začelju.

Izvor: Agencije