Veterani o blokadi graničnih prelaza: Ne želimo gnjev javnosti

Veterni na graničnom prijelazu Gornji Vinjani (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Nermina Avdukić

Granični prijelazi na kojima su danas bili okupljeni veterani koji su zahtijevali usvajanje braniteljske rezolucije u Parlamentu Federacije BiH, odblokirani su, pa putnici, mahom turisti, ponovo mogu nastaviti vožnju. 

Veterani koji su danas protestvovali članovi su Vijeće boraca na nivou Federacije BiH koje okuplja bivše borce Armije RBiH i veterane Hrvatskog vijeća obrane. 

Predloženu rezoluciju do sada je potpisalo 70 boračkih udruženja u kojoj između ostalog traže mjesečni borački dodatak za svaki mjesec proveden u ratu, formiranje jedinstvenog udruženja na nivou Federacije BiH, uvođenje ministarstva branitelja u svim kantonima FBiH, jedinstven registar pripadnika Oružanih snaga te prednost u zapošljavanju. 

Ranije je oko 200 veterana blokiralo saobraćaj na graničnim prijelazima, u jugozapadnom dijelu BiH prema Hrvatskoj: Bijača, Crveni Grm, Orahovlje i Gornji Vinjani.


Granični prijelaz Gornji Vinjani [Ustupljeno Al Jazeeri]

„Mi smo u Parlament FBiH dostavili braniteljsku rezoluciju, dogovor je bio da se rezolucija usvoji na sjednici Parlamenta. Također ovaj tjedan trebala se sastati i radna grupa ministara koja bi dogovorila kako da se usvojeni zakon provode. Do sastanka ministara nije došlo. Prevareni smo, a sve je bilo dogovoreno“, kazao je Vjekoslav Dragoje, predsjednik podružnice udruženja “Zaboravljeni branitelji” iz Posušja. 

Podrška javnosti

„Današnji prosvjed nije dugo trajao. Nadamo se da nećemo izazvati gnjev javnosti, jer je u jeku turistička sezona i na graničnim prelazima su gužve. Javnost nas podržava, izašli su zajedno sa nama na prosvjede“, kazao je Dragoje.

Veterani su najavili nove proteste, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

„Branitelji će sigurno ponoviti prosvjede i poduzeti još radikalnije mjere. To je stav svih branitelja, a ne pojedinaca. Nakon 20 godina više nemamo strpljena. Val koji je pokrenut niti želimo, niti možemo zaustaviti. Zbog sve nepravde koja je nanesena ljudi traže svoja prava“, dodao je Dragoje. 

Ranije je predsjednik udruženja “Zaboravljeni branitelji” Zapadnohercegovačkog kantona Vlado Marušić kazao da iza blokade ne stoji nikakva organizacija, već su se borci samoinicijativno odlučili za ovakav korak, javlja Fena. 

„Borci traže uvrštavanje rezolucije branitelja-boraca na dnevni red sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, jedinstven registar pripadnika oružanih snaga, mjesečni dodatak za svaki mjesec proveden u ratu i uvođenje Ministarstva branitelja u svim županijama FBiH“, kazao je Marušić.

Izvor: Al Jazeera i agencije