Veterani u FBiH prijete blokadom puteva

Uhapšenima državni organi ne nude nikakvu pomoć osim verbalne podrške, tvrde veterani (Al Jazeera)

Vijeće branitelja u Federaciji BiH, koje okuplja 70 boračkih i veteranskih udruženja, osudilo je hapšenje deset bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane u Orašju, koje Tužilaštvo BiH tereti za ratne zločine nad Srbima 1992. godine, te je zatražilo njihovo hitno puštanje na slobodu.

Vijeće smatra kako je „nedopustivo hapšenje osoba koje su najzaslužnije za odbranu Posavine od velikosrpske agresije“, te dodaje kako su nalozi za hapšenje i krivične prijave protiv onih koji su branili BiH “proizvoljni, nezakoniti i nelegitimni”.

Nedopustivo je, kako navode, i “mlako postupanje” svih državnih organa u BiH i Hrvatskoj, koji uhapšenima ne nude nikakvu pomoć osim verbalne podrške, navodi se dalje u saopćenju.

Vijeće traži i proglašavanje nevažećim svih budućih krivičnih naloga prema bilo kojem pripadniku Armije BiH ili HVO-a.

Blokada najkasnije za tri dana

“Ukoliko se ne udovolji ovim zahtjevima, Vijeće branitelja odmah ili najkasnije u roku od tri dana, poduzet će mjere koje će biti usmjerene prema RS-u, od kojih će jedna od mjera biti blokada svih magistralnih i regionalnih puteva koji vode iz FBiH prema RS-u, te blokada državnih institucija BiH koji udovoljavaju zahtjevima RS-a”, navodi se u saopćenju.

Sud BiH ranije je odredio 30-dnevni pritvor uhapšenima u Orašju.

Izvor: Agencije