Veterani u Savskoj 66 već pola godine

Protesti hrvatskih veterana pred Ministarstvom u Zagrebu počeli su prije tačno pola godine. Trajali su kroz cijelu kampanju za predsjedničke izbore, a nastavljeni su i u godini parlamentarnih izbora.

I dok vlast optužuje opoziciju da stoji iza protesta, veterani odbijaju da odu dok se ne ispuni osnovni zahtjev – smjena ministra branitelja Predraga Matića.

Šest mjeseci u Savskoj 66 i kraj se ne nazire, iako je pred ministarstvom na polugodišnjicu protesta – uobičajenih 20-tak ljudi.

„Mi smo tražili smjene ministra Matića, njegove zamjenice i pomoćnika, vraćanje svih prava – objedinjavanje u jedan zakon koji treba postati ustavni. Nažalost, ništa od toga nije učinjeno“, kazao je Đuro Glogoški iz Udruge 100 posto ratnih vojnih invalida.

Povod za početak protesta bila je izjava pomoćnika ministra kojom je, tvrde veterani, izjednačio agresora i žrtvu. Već dan poslije – podignuli su šator, donijeli zalihu drva i opremu za kampiranje te kazali kako ostaju do ispunjenja zahtjeva.

Istupi vlasti

Jedna je demonstrantica u šatoru preminula, a drugi se veteran polio benzinom i zapalio. Predsjednici Republike i Sabora posjetili su demonstrante, a premijer Zoran Milanović im se obratio u prvom obraćanju naciji.

„Ne sumnjam u iskrenost većine koja prosvjeduje, ali ih pozivam da se vrate obiteljima i ne ugrožavaju dodatno svoje zdravlje. Otvoreni smo za razgovore o problemima sa kojima su suočeni, ali ne na ulici, nego u institucijama za koje su se borili“, kazao je on krajem oktobra.

Protestne šetnje do Sabora, završavale su ultimatumom – bez ostavki nema razgovora. Vlada je ponavljala – prava veterana neće se smanjivati. Na godinu im se iz budžeta isplati blizu 660 miliona eura. Ministar je javno izračunao i primanja najglasnijeg demonstranta, predsjednika udruge ratnih invalida – 3.265 eura na mjesec.

„Sve je to u funkciji kampanje, sada predsjedničke, a za nekoliko mjeseci parlamentarne“, istakao je Matić 5. januara.

Prvi potez kandidatkinje opozicionog HDZ-a, nakon što je izabrana za predsjednicu Republike bio je – posjeta šatoru.

„Došla sam ovdje reći vam da ću se aktivno zalagati da se riješe sva pitanja koja vas muče i da o tome otvorimo dijalog“, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović 19. februara.

Protesti i kontraprotesti

Neki zahtjevi su ispunjeni – odgođena je primjena novog izračuna penzija, a iz rasprave je povučen Nacrt novog zakona o pravima veterana.

Raste i otpor dijela javnosti prema nikad prijavljenom protestu. Ministar unutarnjih poslova izjavljuje: „Mogu ga prekinuti, ali neću“, a policija tek nakon pet mjeseci uspijeva utvrditi ko su organizatori i uručiti im prekršajne prijave.

Dio građana u tri navrata organizira, ne baš posjećene, demonstracije protiv protesta veterana. A oni uzvraćaju maršem do stana premijera Milanovića.

Posljednjih dana zaoštrava se stav Vlade, koja odbija prijedlog Ustavnog zakona o pravima veterana. Ministarstvo prestaje plaćati mobilne toalete za demonstrante, a razmišlja i o ukidanju struje. Učesnici protesta kažu – ostaju do ostavke ministra ili smjene vlasti.

Izvor: Al Jazeera