Veto Kluba Bošnjaka na rezultate referenduma u RS-u

Za Klub Bošnjaka u Vijeću naroda bh. entiteta Republika Srpska neprihvatljiv je zaključak kojim se Vlada RS-a obavezuje da osigura sredstva i pruži pravnu zaštitu i podršku članovima Komisije (Al Jazeera)

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je u ponedjeljak pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda na odluke entitetskog parlamenta kojima se konstatiraju rezultati referenduma o Danu RS-a.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović izjavio je Feni da se ovim odlukama Narodne skupštine RS-a nastavljaju antiustavne i antidejtonske aktivnosti, na šta su upozoravali još prije usvajanja prve odluke o raspisivanju referenduma.

Posebno je ukazao na sporne skupštinske odluke kojima se daje posebno ovlaštenje predsjedniku i članovima Komisije za sprovođenje referenduma u RS-u u vezi s postupkom u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i do okončanja krivičnog postupka koji se vodi protiv njih u Sudu Bosne i Hercegovine.

Krši se Ustav RS-a

Također, za Klub Bošnjaka je neprihvatljiv i zaključak kojim se Vlada RS-a obavezuje da osigura sredstva i pruži punu pravnu zaštitu i podršku članovima Komisije za sprovođenje referenduma u eventualnim sudskim procesima u sudovima koji će utvrđivati navodnu krivičnu odgovornost članova Komisije koji su provodili odluku Narodne skupštine RS-a.

“U vrijeme kada je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saslušavalo članove Komisije za sprovođenje referenduma u RS-u, želimo skrenuti pažnju na sve što se dešava o ovom pitanju i na kršenje Ustava”, dodao je.

Ukazao je da su nadležni u entitetskom parlamentu ponovo dali na objavu u Službeni glasnik RS-a akte koji nisu prošli proceduru u Vijeću naroda RS-a, među kojima i odluke koje se tiču referenduma u RS-u.

“Time se krši Ustav RS-a, zakoni i poslovnici i Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a”, rekao je Hadžiomerović i dodao da sve ukazuje da je na djelu “pravna anarhija koja vlada u najvećem zakonodavnom tijelu u RS-u”.

Na ovo su dopisom upozorili i predsjednika RS-a, Sekretarijat za zakonodavstvo, Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, OSCE i Ambasadu SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Apelacija Ustavnom sudu BiH

Potvrdio je da je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a odlučio pokrenuti apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine na Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u RS-u.

Taj zakon je prošao sve procedure u Vijeću naroda i Ustavnom sudu RS-a i nakon objave u Službenom glasniku RS-a data je mogućnost za njegovo preispitivanje u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Referendum o Danu RS-a održan je 25. septembra, samo sedam dana uoči lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, uprkos činjenici da ga je Ustavni sud te države zabranio.

Izvor: Agencije