Veto Poljske na izvještaj o Povelji EU-a o osnovnim pravima

Zbigniew Ziobro: Vjerska mržnja truje Evropu (EPA)

Vlada Poljske blokirala je usvajanje teksta o zaštiti osnovnih prava u Evropskoj uniji, jer tekst spominje diskriminacije LGBT zajednica a ne navodi izričito diskriminaciju kršćana i Jevreja, prenose agencije.

Poljski ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro je rekao kako je odlučio uložiti veto na zaključke Vijeća EU-a, instance koja okuplja zemlje članice, u saopćenju obavljenom nakon sastanka s evropskim kolegama u Luksemburgu.

On je objasnio svoj stav odbijanjem drugih ministara da navedu jevrejsku i kršćansku religiju u odlomku koji govori o diskriminacijama vjerskih grupa.

“Vjerska mržnja truje Evropu”, ocijenio je poljski ministar i dodao kako treba štititi kršćane i Jevreje od vjerske diskriminacije jednako kao što treba štititi prava LGBT osoba, djece i migranata i žena.

Puki zaključak, a ne službeni tekst

Jedan diplomatski izvor je objasnio kako drugi ministri nisu željeli selektivno nabrajati religije.

Tekst o kojem se raspravlja spominje činjenicu da su članovi LGBT zajednice “često žrtve diskriminacije, fizičkog nasilja i poticanja na mržnju i nasilje u EU”.

Poljski veto znači da je tekst usvojen kao puki zaključak austrijskog predsjedništva Vijeća EU-a, a ne kao službeni tekst koji potvrđuje Vijeće i njegovih 28 članova.

Incident se zbiva u kontekstu jakih napetosti s Varšavom.

Evropska komisija, koju podržavaju Francuska i Njemačka, kritizira konzervativce stranke Pravo i pravda na vlasti u Poljskoj jer želi provesti niz za njih spornih pravosudnih reformi.

Izvor: Agencije