Veto Rusije i Kine na rezoluciju o Siriji

Rusija i Kina zajedno su stavile veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, koju su kreirale evropske države, a u kojoj se osuđuju potezi sirijske vlade i najavljuju moguće sankcije ukoliko nastavi sa napadima na proteste.

Rezolucija u utorak je dobila devet glasova „za“ dok su od glasanja bili suzdržani Brazil, Indija, Liban i Južna Afrika. Rusija i Kina su jedini glasali protiv rezolucije koju je kreirala Francuska u saradnji sa Velikom Britanijom, Njemačkom i Portugalom.

Zapadne nacije su vršile pritisak da se usvoji dokument kojim se osuđuje sirijsko nasilje nad antivladinim demonstrantima. Rezolucija je trebala donijeti „ciljane mjere“ protiv vlade Bashara al-Assada za nasilje u kojem je, prema procjenama UN-a, ubijeno blizu 2.700 osoba.

Ruski ambasador u UN-u Vitalij Čurkin rekao je Vijeću da veto njegove države oslikava „konflikt političkih pristupa“ između Rusije i članova Vijeća sigurnosti iz Evrope. On je istakao kako se Moskva kategorično protivi prijetnji sankcijama Damasku, te dodao da je, kako je on opisao, konfrotacijski pristup evropskih delegata „protiv mirnog rješenja krize“.

Ciljane mjere

On je istakao zabrinutost da usvajanje rezolucije može otvoriti vrata vojnoj intervenciji u Siriji po uzoru na onu u Libiji. Čurkin je, međutim, kazao kako bi Moskva preferirala da je Sirija „brža sa provođenjem obećanih reformi“. Ovo se odnosilo na demokratske promjene koje je obećao predsjednik Assad.

Li Baodong, kineski ambasador, kazao je kako se njegova država protivi ideji „miješanja u unutarnje poslove Sirije“.

„Danas mi ne možemo sumnjati u značenje veta na ovaj tekst. Nije pitanje riječi. Ovo je politički izbor. Ovo je odbijanje svih rezolucija Vijeća protiv Sirije. Veto nas neće zaustaviti. Nijedan veto ne može dati pune ovlasti sirijskim vlastima“, kazao je francuski ambasador Gerard Araud.

Ambasadorica SAD Suzan Rice izrazila je „bijes“ svoje države zbog činjenice da rezolucija nije prošla i u znak protesta je napustila prostoriju tokom govora predstavnika Sirije.

„SAD su bijesne jer je Vijeće potpuno podbacilo u odnosu na hitni moralni izazov i rastuću prijetnju regionalnom miru i sigurnosti“, kazala je i osudila države koje „radije prodaju oružje sirijskoj vlasti“.

Kritike BRICS-a

Mjesecima su članice BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) kritizirale članove Vijeća sigurnosti UN-a iz Evrope i SAD jer su ove, navodno, dozvolile NATO-u da prekorači svoj mandat od Vijeća u zaštiti civila u Libiji.

„Poruka veta Rusije i Kine je da se ove države ne žele ohrabriti dalju polarizaciju u Siriji. One smatraju kako postoji prostora za dijalog i diplomatiju“, smatra Marwan Bishara, stariji politički analitičar Al Jazeere.

„Rusija i Kina vjeruju da su Evropa i SAD zloupotrijebile Rezoluciju UN-a 1973 koja se odnosi na Libiju. Obje države su ljute zbog načina na koji je ona implementirana u Libiji i to se sigurno vraća u slučaju Sirije. Evropa je predstavila rezoluciju, a SAD su je podržale. Ona je trebala nagnati druge na akciju. Jasno je da su se opekli nekoliko puta u prošlosti i smatra se kako Vašington ‘vodi iz pozadine'“, rekao je Bishara.

Reporterka Al Jazeere iz Njujorka Kristen Saloomey kazala je kako je ovo uvjerljiv poraz Evropljana, a i SAD koje su podržale nacrt rezolucije.

„Obje države (Kina i Rusija) kazale su da je rezolucija UN izglasana, ona bi ohrabrila više podjela u Siriji. One su spremne na pregovore i imaju vlastiti nacrt koji poziva na odbacivanje nasilja na svim stranama i da se sve strane susretnu u ‘procesu koji bi vodila Sirija’ kako bi radili na nekoj vrsti rješenja krize u Siriji bez vanjske intervencije. Ovo se može interpretirati kao uzvrat na UN rezoluciju za Libiju“, rekla je.

U međuvremenu, prema podacima Sirijske Opservatorije Ljudskih Prava, organizacije čije je sjedište u Velikoj Britaniji, najmanje devet osoba je ubijeno u utorak u Siriji. Četovoro je izgubilo živote blizu granice sa Turskom u sukobima vojske i dezertera koji nisu željeli pucati na demonstrante, dok su ostali poginuli u centralnoj provinciji Homs.

Izvor: Al Jazeera i agencije