Veto SAD-a na rezoluciju o povlačenju odluke o Jerusalemu

U nacrtu rezolucije se sve zemlje pozivaju da se uzdrže od uspostavljanja diplomatskih misija u Jersualemu (EPA)

Sjedinjene Američke Države stavile su veto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija na rezoluciju kojom se poziva na povlačenje odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da Jerusalem prizna za prijestonicu Izraela, dok je preostalih 14 članica Vijeća glasalo za taj nacrt rezolucije.

Ovim potezom Sjedinjene Države još su se više izolovale kad je riječ o spornoj Trumpovoj odluci donesenoj ranije ovog mjeseca, javlja Reuters.

U tekstu rezolucije o kojem je Vijeće sigurnosti UN-a večeras glasalo, a koji je pripremio Egipat, izražava se “duboka žalost zbog nedavnih odluka u vezi sa statusom Jerusalema” premda se ne spominju ni Sjedinjene Države ni Trump, navodi britanska agencija.

U nacrtu se ističe da bilo kakva odluka ili akcija o izmjeni karaktera, statusa ili demografskog sastava svetog grada Jerusalema nema pravni efekt, ništavna je i nevažeća, te da se mora odbaciti u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti.

Izolacija Trumpa

Također, u nacrtu rezolucije pozivaju se sve zemlje da se suzdrže od uspostavljanja diplomatskih misija u Jerusalemu.

Diplomati su uoči glasanja rekli da nacrt rezolucije ima široku podršku među 15 članica Vijeća sigurnosti i da će, iako su male šanse da rezolucija bude usvojena, ovo glasanje dodatno izolovati Trumpa kad je riječ o pitanju Jerusalema.

Neposredno uoči glasanja Izrael je izrazio uvjerenje da će SAD uložiti veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom bi se Trump pozvao da povuče svoju odluku o priznavanju Jerusalema za prijestonicu Izraela.

Turska ulaže napore za usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a protiv američke odluke o priznanju okupiranog Jerusalema za izraelsku prijestonicu. 

Ankara predvodi tu diplomatsku inicijativu jer se očekivalo da će nacrt rezolucije, o kojoj je glasano u Vijeću sigurnosti UN-a, biti odbijen zbog veta SAD-a, rekli su ranije turski zvaničnici za Al Jazeeru. 

Sjedinjene Američke Države jedna su od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti koja ima pravo veta.

‘Ujedinjeni za mir’

Izvori iz turskog Ministarstva vanjskih poslova, koji su tražili da budu anonimni, ranije su rekli za Al Jazeeru da je jasno da će SAD uložiti veto na nacrt rezolucije, zbog čega Ankara usmjerava svoje napore prema Generalnoj skupštini UN-a. 

Očekuje se da će to pitanje biti stavljeno pred Generalnu skupštinu u okviru Rezolucije 377A, poznate kao “Ujedinjeni za mir”, rekli su izvori.

Ta rezolucija iz 1950. navodi da, ako Vijeće sigurnosti nije u stanju provoditi svoju primarnu odgovornost održavanja međunarodnog mira i sigurnosti, Generalna skupština treba odmah razmotriti to pitanje. 

“Rezolucija može biti usvojena s najmanje dvije trećine glasova članica Generalne skupštine. Već imamo dovoljan broj država, ali Turska, kao i druge zemlje Organizacije islamske saradnje (OIC), rade na tome da se taj broj poveća”, naveli su izvori. 

Turska je oštro kritikovala američku administraciju zbog odluke o Jerusalemu na samitu OIC-a u Istanbulu prošle sedmice. 

‘Vjerovatno će biti kao glasanje iz 2012.’

Taha Özhan, zastupnik vladajućeg AKP-a u Komisiji za vanjske poslove u turskom parlamentu, rekao je za Al Jazeeru da se naporima Ankare vrši pritisak na ostale države u regiji da govore o tom problemu. 

“Turska je ovo aktivirala i regionalni igrači reaguju”, rekao je. 

“Moguće glasanje u Generalnoj skupštini podsjeća nas na ono što smo vidjeli prije nekoliko godina kad se glasalo za to da Palestina bude država nečlanica posmatrač u Generalnoj skupštini, kada su jedino SAD, Izrael i još nekoliko zemalja glasali protiv toga.”

Generalna skupština dala je Palestini 2012. godine status države posmatrača nakon što je 138 zemalja glasalo “za”, a devet “protiv”. 

Izvor: Al Jazeera i agencije