Oglasi

Video: Airbusov leteći automobil

Airbusov 'Pop.Up' čine tri modula: kabina, set točkova te ogromni dron.

[YouTube/Airbus Group]

Gigant avijacijske industrije Airbus, predstavio je dizajn budućeg 'letećeg automobila' na Sajmu automobila u Ženevi.

Ovo vozilo budućnosti, nazvano 'Pop.Up', predstavlja autonomni koncept sačinjen od tri odvojena modula.

Razvijeni u saradnji sa dizajnerskom i inžinjerskom firmom Italdesign, module čine - kabina za dva putnika, set točkova s kojima se spaja kabina, te veliki autonomni dron koji prenosi kabinu s jednog seta točkova na drugi.

Koncept modularnog transporta

Kako objašnjava portal digitaltrends, ovdje se radi o svojevrsnom prevoznom servisu - korisnik preko aplikacije pozove samovozeće vozilo koje dolazi na željenu lokaciju za nekoliko minuta. Sjeda u vozilo koje ga prevozi do grada. Umjesto vožnje kroz gradsku gužvu, vozilo se parkira te ga zatim 'kupi' ogromni dron koji ga prenosi na drugu lokaciju gdje je saobraćaj mirniji i spaja na drugi set točkova koji je tu lociran. Nakon toga, vozilo nastavlja prema željenoj lokaciji dok dron odlazi kako bi prevozio druge putnike.

Koncept modularnog transportaEPA/Airbus/Italdesign

Iz Airbusa su rekli da  bi ova tehnologija došla sa odgovarajućom platformom umjetne inteligencije kako bi se odredio najbolji pravac putovanja usklađen sa preferencijama korisnika i trenutnim saobraćajem.

Iz Airbusa vjeruju da će do kraja godine uraditi prvu demonstraciju novog koncepta, te naglašavaju da ovaj koncept bude usluga spremna za upotrebu u roku od sedam do deset godina.

Kako će izgledati 'leteći automobil', pogledajte u videu.

Izvor: Agencije