Video: Američki antiraketni sistem stigao u J. Koreju

[YouTube/Osan AirBase]

Prvi američki napredni sistemi raketne odbrane THAAD stigli su u Južnu Koreju u utorak, stoji u obavijesti američke vazduhoplovne stanice Osan. 

Antiraketni sistem stigao je u Južnu Koreju samo nekoliko sati nakon što je Sjeverna Koreja izvršila testno lansiranje četiri balističke rakete u ponedjeljak.

SAD raspoređuje moderan sistem protivraketne odbrane u Južnoj Koreji, u cilju jačanja svoje sposobnosti odbrane od sjevernokorejskih balističkih raketa, saopćila je Bijela kuća.

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer rekao je novinarima da je sjevernokorejsko lansiranje četiri balističke rakete u more kod sjeverozapadnih obala Japana u ponedjeljak ujutro u skladu sa “historijom provokativnog ponašanja” Pyongyanga, upozorivši da je SAD uz svoje saveznike protiv te prijetnje, prenosi Reuters.

“Administracija [američkog predsjednika Donalda] Trumpa preduzima korake u cilju jačanja naše sposobnosti da se odbranimo od balističkih raketa Sjeverne Koreje, kao, npr., raspoređivanjem baterije THAAD u Južnoj Koreji”, rekao je Spicer.

Prijetnje nuklearnim ratom

Sjeverna Koreja u ponedjeljak je upozorila da vježbe vojski SAD-a i Južne Koreje vode Korejski poluotok i sjeveroistočnu Aziju ka “nuklearnoj katastrofi” i optužila Trumpovu administraciju da vodi “ekstremnu” antisjevernokorejsku politiku.

Ambasador Sjeverne Koreje pri UN-u Ja Song-nam u pismu Vijeću sigurnosti UN-a iznio je tvrdnju da su vježbe koje su počele 1. marta “najneprikriveniji nuklearni ratni manevri”, koji bi mogli pokrenuti “pravi rat”, prenio je AP.

“Posljedica toga je da se situacija na Korejskom poluotoku ponovo polako približava rubu nuklearnog rata”, zaključio je Ja.

Izvor: Agencije