Video: Američki bombarderi nadlijeću Južnu Koreju


Kliknite da pogledate video

Dva američka bombardera B-1B nadlijetala su u utorak Južnu Koreju, demonstrirajući silu prema Sjevernoj Koreji, četiri dana nakon njezina petog nuklearnog pokusa.

Nadzvučni zrakoplovi su oko 10:00 sati (3:00 sata po srednjoeuropskom vremenu) ušli u južnokorejski zračni prostor iznad američke zračne baze Osan u Pjeongtaeku, oko 60 kilometra južno od Seula.

Svaku letjelicu koja je došla iz zračne baze Andersen na otoku Guamu, u Tihom oceanu, pratili su američki i južnokorejski lovci.

‘Osiguranje i jačanje odvraćanja’

“Današnja demonstracija je samo jedan primjer čitavog niza vojnih mogućnosti ovog čvrstog saveza čija je zadaća osigurati i ojačati odvraćanje”, rekao je general Vincent Brooks, zapovjednik američkih snaga u Južnoj Koreji, kako prenosi Hina.

“Sjevernokorejski nuklearni pokus je opasna eskalacija i neprihvatljiva prijetnja”, dodao je general, još jednom istaknuvši “nepokolebljivo zalaganje” SAD-a za obranu svojih saveznika na tom području.

SAD će “donijeti nužne mjere u tu svrhu, putem operacija kao što je današnja i raspoređivanja sustava THAAD [Terminal High Altitude Air Defense] na Korejskom poluotoku”, dodao je smjerajući na američki proturaketni štit koji će se postaviti u Južnoj Koreji.

Kina se odlučno usprotivila raspoređivanju te ultrasofisticirane tehnike blizu njezine granice, ocijenivši da bi se mogla iskoristiti za promatranje njezinih vojnih sustava.

Upozorenje zbog nuklearnih pokusa

Cilj nadlijetanja zrakoplova u utorak je “uputiti jasno upozorenje Sjevernoj Koreji zbog njezinih nuklearnih pokusa, kako bi se spriječila svaka nova provokacija”, rekao je novinarima Moon Sang-Gyun, glasnogovornik južnokorejskog Ministarstva obrane.

Washington je i ranije izvodio ovakve prelete, kao odgovor na prošle nuklearne pokuse Pjongjanga.

U Južnoj Koreji je stacionirano blizu 28.500 američkih vojnika.

Izvor: Agencije