Video: Amerikanci bombarduju ISIL s ‘plutajućeg otoka’

Izvor: Anadolija

Američki nosač aviona USS George H.W. Bush nerijetko nazivaju i “plutajućim otokom“.

Komandant broda, general Kenneth Whitesell, kaže kako je brod angažiran 24 sata na dan za potrebe zračnih napada na položaje pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) na sjeveru Sirije i Iraka.

U intervjuu za agenciju Anadolija, Whitesell je rekao kako je Turska veoma važan saveznik SAD-a. Pomoć te države je ključna – pogotovo podrška iz baze u Incirliku, odakle polijeću tankeri i američke avione u zraku opskrbljuju gorivom.

“Ta baza je za nas jako važna. Turska je dosad uvijek pomagala i vršila kontrolu naših letova u svom zračnom prostoru. Kada neki od tankera ne može poletjeti, turski kontrolori nam dozvoljavaju slijetanje u bazu i dosipanje goriva”, kazao je Whitesell.

Ruski brod kao sjena američkog

Ističući kako su SAD i Turska saveznici u NATO-u, u koaliciji i u borbi protiv ISIL-a, Whitesell tvrdi da bi nezamislivo bilo zamisliti tu borbu bez Turske i da se Turskoj mora vjerovati.

Na upit da li se američki nosač u Sredozemnom moru susretao s nekim drugim brodovima, Whitesell je kazao da se uvijek u blizini “plutajućeg otoka” kao sjena nalazi jedan ruski brod.

“Međutim, to praćenje se vodi u okvirima profesionalnog i rutinskog zadatka i trenutno nemamo problema sa susretanjem drugih brodova u Sredozemlju”, kazao je Whitesell.

Američki nosač USS George H.W. Bush je brod američke mornarice iz posljednje serije Nimitz i pokreće se nuklearnom enegrijom kojom ga opskrbljuju dva reaktora. Razvija brzinu do 30 milja na sat i reaktori mogu raditi 20 godina bez dopunjavanja goriva.

Dužina broda odgovara dužini zgrade Empire State, a na brodu se nalazi pista koja prima 80 vojnih aviona. Brodom upravlja posada koja broji oko 5.000 ljudi, a sa sobom nose rezervu hrane dovoljnu za tri mjeseca plovidbe. Na brodu se nalaze i prečistači morske vode koji posadu opskrbljuju vodom za piće. Na brodu se nalazi i više od 1.400 telefona.

Brzina od 300 km/h za dvije sekunde

Američka mornarica taj nosač aviona koristi od 2009. godine, a na njemu su raspoređeni bombarderi koji djeluju u svim vremenskim uvjetima, kakvi su F/A-18 Super Hornet, F/A-18 Hornet, EA-18G Growler i helikopteri Seahawk. Na palubi je i izviđač E-2C i transportni avion C-2A Greyhound.

Avioni koji brzinom od 250 kilometara na sat slijeću na palubu broda, moraju se zaustaviti na pisti dugoj svega 120 metara, a u tome im pomažu čelični konopci koji služe kao kočnice. Za polijetanje s kratke piste avioni koriste slične konopce kojima su vezani za nos letjelice, a koji djeluju kao katapulti i avioni za dvije sekunde razvijaju brzinu do 300 kilometara na sat.

Vojnici na pisti brinu se da sve prilikom polijetanja i slijetanja aviona bude bez greške, a različite boje uniformi omogućavaju lakše raspoznavanje odreda za određene zadatke na pisti.

Bijele uniforme nose vojnici koji daju signal za slijetanje, zaštitari i medicinsko osoblje, dok crvene uniforme nose vojnici zaduženi za oružje. Ljubičastu uniformu nose vojnici zaduženi za dosipanje goriva u letjelice, a u plavo su odjeveni vozači pomoćnih vozila na pisti. Usmjerivači aviona na pisti su u žutim uniformama, a piloti nose smeđe odore.

Izvor: Agencije