Video: ‘Anđeo smrti’ prijeti ISIL-u iz Falluje

Izvor: YouTube / الحشد الشعبي نصرنا

Ayyub Faleh al-Rubaie, komandant paravojnih jedinica iračke Narodne mobilizacije, pojavio se u videu navodno snimljenom u predgrađu grada Fallujah u Iraku.

Komandant poznat po nadimku Anđeo smrti (Abu Azrael) u snimku spominje gradove Baiji i Tikrit, koje je njegova jedinica već preuzela od grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Abu Azrail tvrdi da je Fallujah već mogao biti osvojen, ali da su se bojali za civile i da su prethodne noći prihvatili određen broj porodica.

“Fallujah je postao centar operacija. Civilima smo uputili poruke iz zraka da će se napad desiti noćas”, dodao je on.

Naglasio je da je sprovedena opća mobilizacija i da se oko Falluje nalaze iračke specijalne snage, kompletna Narodna mobilizacija te snage Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Obratio se borcima ISIL-a riječima: “Možete koristiti hemijsko oružje ili što već želite, možete pobiti hiljade naših boraca, ali mi ćemo se po svaku cijenu boriti kako bismo vratili zemlju nevinim ljudima.”

Druga faza napada

U međuvremenu, nastavljena je ofanziva iračke vojske i njoj odanih milicija na Falluju, najvažnije uporište ISIL-a u iračkoj pokrajini Anbar, i nakon Mosula drugi najveći grad pod kontrolom te grupe u cijelom Iraku.

Izvori sa terena navode da su se pripadnici ISIL-a povukli sa položaja južno od grada.

Iračka vojska objavila je da počinje druga faza operacije, kao i da su u prvoj fazi, koja je uključivala potpunu opsadu grada i zauzimanje strateških položaja oko njega, ostvareni svi planirani ciljevi.

Borbe u Siriji

Abu Azrael se pojavio mjesec dana nakon što su se pojavili navodi da se njegove jedinice bore u Siriji, kod Halepa, protiv sirijske opozicije.

Ovog tamnoputog muškarca, obrijane glave i guste brade, mediji lojalni Narodnoj mobilizaciji predstavljaju atributima savršenog borca.

Pojedini su u svojoj propagandi išli čak dotle da su ga proglasili i magistrom nauka te da je profesor na jednom od iračkih univerziteta, što nije istina.

On je pripadnik brigade Imama Alija, jedne od frakcija Narodne mobilizacije na čijem se čelu nalazi izvjesni Shibl al-Zaidi, osoba veoma bliska bivšem premijeru Nuriju al-Malikiju. Ovu frakciju finansira Iran, pored toga što je njihov vođa veoma imućan čovjek.

Izvor: Al Jazeera i agencije