Video: Antiislamska obuka u Americi

 

“Kompletan objavljeni šerijatski zakon navodi obavezu vođenja džihada dok se čitav svijet ne nađe pod ‘islamskom vladavinom'”, navodi John Guandolo, bivši službenik FBI-a.

On smatra da muslimani ne bi trebali imati ista prava kao ostali Amerikanci.

“Pogrešno je reći da je islam miroljubiv”, tvrdi Guandolo.

On organizuje kursove obuke predstavnicima reda i zakona u SAD-u.

Al Jazeera se tajno priključila jednom od njegovih predavanja u okrugu Maricopa u Arizoni, gdje je pripadnicima policijskih snaga prezentovao moguće opasnosti od učenika muslimana.

Koristio je videosnimke ISIL-ovih egzekucija kako bi policajcima pojasnio šerijatski zakon.

Povezao je američku organizaciju za zaštitu ljudskih prava, Vijeće za američko-islamske odnose, s Hamasom.

Također je koristio anketu Franka Gafneyja, poznatog antimusliamskog teoretičara zavjere, koji sugeriše da džamije širom SAD-a navode na širenje nasilja.

“Ovo je veoma opasna propaganda, Ne mogu vjerovati da policajci slušaju tog ‘sijača mržnje’, istovremeno bivajući pogrešno vođeni i otrovani tim opasnim informacijama”, navodi Nihad Awad iz Vijeća za američko-islamske odnose.

Obuka može otići korak dalje

Guandolov utjecaj može otići dalje od obuke pripadnika policijskih snaga. On navodi da se redovno sastaje s američkim državnim tužiocem Jeffom Sessionsom.

Ured tužioca u okrugu Maricopa uplatio je 70.000 američkih dolara Guandolu za kursove.

“Od ključne je važnosti za efikasan rad policije svijest koliki utjecaj ekstremne ideologije mogu imati”, navodi se iz ureda tužioca.

“Ovo je otrovno, on je prodavač otrova… Ne želite da društvo predstavnika čuvara zakona bude inficirano ovim idejama mržnje jer oni ipak imaju moć primjene smrtonosne sile”, kaže Keith Ellison, političar iz Minnesote.

Guandolo je postao redovni “komentator muslimana” u SAD-u. Godine 2017. pokrenuo je antimuslimanski marš, koji je vodila poznata islamofobna komentatorka Pamela Geller,

Aktivan je i na Twitteru, redovno objavljujući antiislamske tvitove.

 

 

 

 

Izvor: Al Jazeera