Assadova vojska u kopnenoj ofanzivi na Halep

Snage sirijske državne vojske pokrenule su veliku kopnenu ofanzivu na područje Halepa pod kontrolom pobunjenika.

Ofanziva je najveći napad do sada u novoj vojnoj kampanji čiji je cilj savladavanje pobunjenika i preuzimanje kontrole ključnog grada.

Sirijska državna televizija izvijestila je da su snage predsjednika Bashara al-Assada zauzele naselje Farafra, blizu citadele, te da se borbe vode blizu historijske jezgre grada.

Vojni zvaničnik rekao je za AFP da su Vladine snage preuzele kontrolu nad naseljem Farafra i da sada deminiraju to područje,

On je kazao da je kopnena ofanziva dio najavljene vojne akcije, koja podrazumijava zračne i kopnene napade.

Zračni udari Rusa i Assada

Ranije su sirijska i ruska avijacija deveti dan zaredom izvodile udare na grad Halep i okolinu.

Reporter Al Jazeere u tom gradu navodi da je najmanje dvoje ljudi smrtno stradalo te da je u udarima upotrijebljeno i međunarodno zabranjeno oružje.

U jučerašnjem bombardiranju ubijeno je više od 30 osoba. Od 19. septembra, kad je isteklo sedmodnevno primirje, u Halepu je život izgubilo više od 400 osoba.

“U ovom trenutku, sve informacije kojima raspolažemo su preliminarne, bilo da je riječ o broju žrtava ili o pogođenim lokacijama. U Halepu je gađano osam kvartova, neki od njih su na strateškim tačkama. Čini se da režimska i ruska avijacija na taj način pokušavaju iscrpiti opozicijske grupe”, izvještava iz Gazientepa Ra'fat al-Rifai.

“Bombardirano je naselje Kefr Hamra, sjeverozapadno od grada. Prema prvim informacijama, dvije osobe su poginule, a više ih je ranjeno. No, izgleda da napadi nisu splasnuli i da se ovi podaci o žrtvama ne mogu smatrati pokazateljem smanjene žestine bombardiranja”, dodaje.

Borbe u drugim pokrajinama

Oružane grupe odane sirijskoj opoziciji, nakon sukoba sa snagama sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, zauzele su selo na sjeveru pokrajine Hama.

S druge strane, sirijska državna novinska agencija SANA tvrdi da je u tim borbama ubijen veći broj pripadnika opozicijskih snaga. Borbe se vode i u pokrajini Damask.

Izvor: Al Jazeera