Video: Assadovi helikopteri napalmom gađaju civile

Izvor: YouTube/Barada Valley Media via Storyful

Jedan civil je ubijen, a nekoliko ljudi je ranjeno kada je sirijsko ratno zrakoplovstvo izvelo udare barel-bombama na enklavu pod kontrolom oporbe u blizini glavnog grada Damaska.

Neke od bombi bile su napunjene zapaljivom supstancom napalmom. 

Istovremeno, na krajnjim dijelovima enklave nastavljene su borbe vladinih i oporbenih snaga, iako je u Siriji od 31. prosinca prošle godine na snazi primirje.

Od jučer je poginula jedna osoba, a nekoliko je ranjeno. Među ozlijeđenima ima i žena i djece, javio je reporter Al Jazeere Muhamed al-Jazairi.

Vladine snage izvele su udare na naselje Baasima, ali i druga naselja u Dolini Barada. 

Zračni udari

“Meta su bili stambene četvrti, ali i položaji oporbe. Koristili su burad napunjenu eksplozivom. Jučer je pet helikoptera bombardiralo tu enklavu. Neka od buradi bila su napunjena napalmom, to su nam potvrdili lokalni izvori”, javlja reporter Al Jazeere. 

Zrakoplovstvo Bashara al-Assada tu supstancu koristi od početaka ofanzive na dolinu Barada. I nedavno su izveli udare, istovremeno dopremajući pojačanja iz Damaska. 

“Borbe se vode u naseljima Husainija, Baasima i Kfer Izzeit. Assadova vojska tako pokušava enklavu presjeći na dva dijela”.

Sirijska Vlada Bashara al-Assada tijekom prošle godine upotrijebila je približno 13.000 razornih barel-bombi.

Prema opsežnom izvještaju Sirijske mreže za ljudska prava, u napadima barel-bombama ubijeno je 635 civila, među kojima su bili i žene i djeca.

Izvor: Al Jazeera