VIDEO: Astronauti ISS-a jeli svemirsku salatu

Salata je uzgojena u svemiru u posebnim uvjetima [Izvor: YouTube/NASAKennedy]

Na jelovniku astronauta Međunarodne svemirske stanice (ISS) danas se, među ostalim, našla i salata uzgojena na stanici, što je prva dosad uzgojena i konzumirana biljka u orbiti.

Svrha NASA-inog eksperimenta, pokrenutog prošle godine pod nazivom Veg-01, bila je ustanoviti je li u orbiti moguće uzgajati usjeve nekih biljaka, a to bi moglo biti korisno astronautima za neke buduće misije na udaljene planete, poput primjerice, Marsa.

Danas su astronauti prvi put smjeli probati ono što su uzgojili na stanici.

Na ISS-u staklenik postoji još od 2002, a krajnji cilj njegova postavljanja bio je proučiti može li se u mikrogravitaciji uzgajati jestiva hrana.

No posadi dosad, iz sigurnosnih razloga, nije bilo dopušteno probati biljke uzgojene u svemiru, prenosi Hina.

Posebni uvjeti

U sklopu sistema Veg-01 uz pomoć kojega su astronauti uzgojili salatu, koriste se unaprijed pripremljene sjemenke koje su rasle pod zelenim, plavim i crvenim LED svjetiljkama, zbog čega su listovi salate purpurno-zelene boje.

Još prošle godine biljke su uspješno uzgojene na taj način, no najprije su morale biti vraćene u Svemirski centar Kennedy na Floridi kako bi naučnici ustanovili jesu li u potpunosti sigurne za konzumiranje. Pošto su dobili zeleno svjetlo, astronauti su ponovili postupak, a danas su uživali u plodovima svog truda.

“Poznato je da su svježe namirnice, poput paradajza, borovnica i salate odličan izvor antioksidansa. Imati pri ruci svježe voće i povrće iz ovakvih svemirskih vrtova moglo bi imati odličan utjecaj na opće stanje i raspoloženje astronauta te im omogućiti zaštitu od svemirske radijacije”, rekao je iz Kennedy Space Centera Ray Wheller.

Osim za potrebe prehrane, bavljenje “svemirskim vrtlarstvom” dobro je i za psihološko stanje stanovnika ISS-a, jer ih podsjeća na život na Zemlji, smatraju naučnici.

Izvor: Agencije