Video: Avioni DC-10 i Boeing 747 gase požare u Kaliforniji

Izvor: YouTube / Storyful News

Stotine američkih vatrogasaca podizalo je rano u petak barijere kako bi zaustavili nadiranje šumskog požara prema hiljada domova u gradiću jugoistočno od Los Angelesa.

Više od 21.000 ljudi evakuirano je s jezera Elsinore, gdje se vatrena stihija i gusti dim nadvijaju nad gradić sa 60.000 stanovnika, u vrijeme dok požar ‘Sveta Vatra’ hara obližnim brdima Svete Ane.

“Izgleda kao ratna zona”, rekla je Ana Tran za Los Angeles Time, dok su pepeo i retardant padali na njenu četvrt.

U gašenju požara korišteni su avioni DC-10 i najveća letjelica za gašenje požara – Boeing 747.

Požar, koji je samo pet posto pod kontrolom vatrogasaca, “hrani” se suhim raslinjem i jakim naletima vjetra, rekao je Thanh Nguyen, glasnogovornik lokalnih vatrogasaca.

Vanredno stanje

“Snažni (vjetrovi) agresivno nose vatru nizbrdo” rekao je Nguyen, dodavši kako vatrogasci rade pregrade i linije zadržavanja kako bi zaštitili više od dvije hiljade domova.

Tri su vatrogasca pretrpjela manje povrede boreći se protiv relativno malog požara koji je od četvrtka progutao više od 4.128 hektara zemlje, kažu vatrogasni dužnosnici.

Guverner Jerry Brown za to je područje u četvrtak proglasio vanredno stanje, angažirajući dodatne resurse i snage.

Forest Clark (51) optužen je za podmetanje požara, kazali su iz ureda tužitelja okruga Orange.

Sveta Vatra je jedan od nekoliko požara u Kaliforniji koji su raselili hiljade ljudi. Požare širom Kalifornije mogli bi dodatno potaknuti snažni naleti vjetra, niska vlažnost i visoke temperature u petak i subotu, upozoravaju meteorolozi.

Izvor: [146th Airlift Wing/Facebook]

Uništeno 1.100 domova

U sjevernoj Kaliforniji, mehaničar koji je pomagao u gašenju požara ‘Carr’ oko Reddinga stradao je u prometnoj nesreći u četvrtak, čime je broj žrtava porastao na osam, kazali su iz kalifornijskog Odjela za šumarstvo i zaštitu od požara (CalFire).

Carr, koji je zahvatio 72.000 hektara površine ubio je još dvojicu vatrogasaca i troje članova jedne porodice te uništio gotovo 1.100 domova. Vatrogasci su obuzdali 49 posto vatrene stihije, kažu u CalFireu.

Više od četiri hiljade vatrogasaca bori se protiv još jednog velikog požara, Mendocino Complexa koji je spalio 123.500 hektara u tri okruga sjeverno od San Francisca.

Dva vatrogasaca su povrijeđena, a 119 domova uništeno u tom najvećem požaru ikad zabilježenom u Kaliforniji, objavio je CalFire.

Izvor: Agencije