Video: Besplatne 3D proteze za djecu

Dvadesetogodišnji Gino Tubaro djeci bez ekstremiteta poklanja protetičke proteze koje pravi pomoću 3D printera.

Djevojčica Michelle Ruiz je dobila protetičku šaku napravljenu pomoću 3D printera i to besplatno.

Tubaro je besplatno napravio vještačku šaku za djevojčicu, jer njena majka Liliana nije mogla da joj priušti komercijalnu protezu.

“To nam je nedostupno jer nema mnogih zdravstvenih osiguranja koja bi platila za protezu. Ona je zaista skupa”, rekla je Liliana Ruiz.

Gino Tubaro je osnivač Atomic Laba u Buenos Airesu, u Argentini.

On koristi 3D printere za pravljenje jeftinih protetičkih udova.

Sve što mu je potrebno za pravljenje takvih udova su mjere.

Jeftine proteze

“Ako dijete želi šaku, a živi 500 kilometara od prijestolnice, ono mora otići hirurgu ortopedu, da putuje, da uzme slobodan dan. A tu šaku, koja košta između 1.000 i 5.000 dolara, mi možemo napraviti za otprilike pet dolara”, rekao je Tubaro.

Gino organizira “manotone”, odnosno maratone na kojim dijeli protetičke ruke.

On planira da ove godine podijeli 1.000 protetičkih ruku, te 4.000 proteza 2017. godine.

“Možete otvoriti i zatvoriti šaku, kako bi zgrabili stvari. Možete također skinuti prste i staviti nešto zanimljivije, kao što je držač za čaše, otvarač za boce, ili nastavak koji omogućava da se igrate Lego kockama. Ono što mi omogućavamo jeste da ljudi, osim što mogu koristiti ruke, imaju i ruku koja može obavljati više stvari”, kazao je Tubaro.

Njegov rad je primijetio i američki predsjednik Barack Obama, a sarađivao je i sa Microsoftom i sa fondacijom Barcelonine zvijezde, Lionela Messija.

On želi da proširi svoje “manotone” na cijeli svijet.

“Na kraju puta, kada umrete, jedino što nosite sa sobom jeste iskustvo. Ne možete ponijeti mnogo novca sa sobom u kovčeg.”

Izvor: Al Jazeera i AJ+