Video: Big Ben otkucao podne pa utihnuo do 2021.

Zvono Big Bena oglasilo se u ponedjeljak u podne posljednji put pred četverogodišnju pauzu, tokom koje će trajati radovi na renoviranju zdanja britanskog Parlamenta.

Čekići, koji su udarali o zvono teško 13,7 tona svakog sata u posljednjih 157 godina, bit će skinuti, mada će se zvono i dalje čuti povodom važnih događaja, kao što je proslava Nove godine.

Vestminsterska palata na obali Temze, sjedište Parlamenta, upisana je u listu svjetske baštine i velika je turistička atrakcija.

Elizabetin toranj, kako se od 2012. godine zvanično naziva 96 metara visoka kula Big Bena, smatra se najfotografrsanijom zgradom u Velikoj Britaniji.

U okviru rekonstrukcije, cijeli satni mehanizam bit će rastavljen na dijelove, a svaki njegov dio bit će očišćen i obnovljen.

Radna verzija sata ostat će, međutim, da pokazuje tačno vrijeme, ali bez zvuka, a pokretat će ga savremeni električni motor, sve dok se ponovo ne instalira prvobitni satni mehanizam, nakon što se završe radovi 2021. godine, kada će se ponovo začuti poznata stara zvonjava Big Bena.

Izvor: Agencije