Video: Bijeg sjevernokorejskog dezertera preko granice

[United Nations Command via Storyful]

Objavljen je snimak, izvorno snimljen 13. novembra, koji prikazuje bijeg sjevernokorejskog vojnika dok je dezertirao bježeći preko demilitarizovane zone u Južnu Koreju.

Zapovjedništvo Ujedinjenih nacija, koje održava red u demilitarizovanoj zoni, optužilo je Sjevernu Koreju za kršenje dogovora o primirju kad je jedan od vojnika prešao liniju demarkacije u potjeri za dezerterom.

Ranjeni dezerter

Nakon što su čule pucanj, snage Južne Koreje pronašle su vojnika Sjeverne Koreje kako krvari, obučen u borbenu uniformu, ali nenaoružan, na njihovoj strani i helikopterom je prebačen u obližnju bolnicu na liječenje.

Zvaničnici Južne Koreje objavili su u utorak kako je prebjegli sjevernokorejski vojnik došao svijesti nakon što su ga graničari Sjeverne Koreje ranili šest puta prilikom bijega preko Zajedničkog sigurnosnog prostora u Panmunjomu. 

Sjeverna i Južna Koreja podijeljene su demilitarizovanom zonom od kraja Korejskog rata 1953. godine.

Snimak spašavanja ranjenog vojnika

Rat je prekinut primirjem, a ova zona postala je jedno od najnaoružanijih područja u svijetu.

Južnokorejska državna agencija Yonhap opisala je ovaj incident kao “veoma rijedak slučaj” jer su sjevernokorejske snage u demilitarizovanoj zoni poznate po svojoj lojalnosti Pjongjangu. 

Detaljni prikaz bijega, ranjavanja i naknadnog spašavanja pogledajte u videu.

Izvor: Agencije