Video: Bolnica u Halepu ponovo bombardirana

Pacijenti su nakon napada evakuirani u manju obližnju kliniku (Reuters)

Najveća bolnica u Halepu je bombardirana po drugi put u istom danu, dok snage sirijskog režima uz podršku Rusije pokušavaju osvojiti čitav grad.

Najmanje dvije barel bombe pogodile su i ranije jučer bolnicu u dijelu Halepa koji je pod kontrolom pobunjenika, saopćile su zdravstvene organizacije.

“Dvije improvizirane bombe pogodile su bolnicu M10, a primili smo izvještaj i o kasetnim bombama”, izjavio je Adham Sahloul iz Sirijsko-američkog zdravstvenog udruženja.

Barel bombe su nenavođeno oružje koje može dovesti do velikih civilnih žrtava u slučaju promašaja.

Samo pola bolnice je bilo u funkciji nakon prvog napada koji se desio u subotu, izvijestio je Charles Statford, reporter Al Jazeere.

“Saznajemo da je sada bolnica u potpunosti van funkcije”, kazao je on.

 

Evakuacija pacijenata

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) saopćio je da je jedna osoba ubijena u posljednjem napadu, ali nije bilo moguće potvrditi da li se radi o pacijentu ili članu medicinskog osoblja.

Prema drugom izvještaju, najmanje tri osobe su stradale, navodi Statford.

“Razgovarali smo sa aktivistima Bijelih šljemova, kazali su da je u trenutku napada u bolnici bilo 60 pacijenata”, izvijestio je on.

Dodao je kako su pacijenti evakuirani u manju obližnju kliniku.

Amr al-Halabi, reporter Al Jazeere, koji je bio na licu mjesta nakon napada u subotu, kazao je da su na podu bolnice bila tijela žrtava.

“Oni su ubijeni u napadu”, kazao je, dodavši da se radi o pacijentima.

Intenzivirani napadi

Lokalni aktivista Mervan Salim kazao je za agenciju Anadolija da u napadu na bolnicu ima mrtvih i ranjenih. Salim je naglasio da je bombardirana bolnica najveća na tom području.

Prema njegovim riječima, bolnica je i ranije bila meta napada.

“Ruski i avioni režimskih snaga bombardiraju [područje] Sahur u isto vrijeme. Istočni dijelovi Halepa već deset dana su pod intenzivnim bombardiranjem. Rusi bombardiraju kasetnim, a režimske snage barel bombama”, istakao je Salim.

Nakon 19. septembra kada je prestao da važi prekid vatre u Halepu su intenzivirani napadi avijacije. U napadima je poginulo oko 500 civila, a ranjeno je 1.600.

Izvor: Al Jazeera i agencije