Video: Britanska policija maltretirala muslimanski par u supermarketu

Muslimanski bračni par doživio je u torturu u supermarketu Tesco u Oldhamu, u blizini Manchestera, pošto ih je nakon svađe o količini vode koju mogu kupiti, policija uhapsila uz upotrebu sile.

Posjetioci u supermarketu posmatrali su policajce kako ih obaraju na pod i hapse, nakon čega su ih odveli iz radnje, a sve su objavili mediji u Velikoj Britaniji koji su došli u posjed video-snimka.

Prema saopštenju policije Manchestera, par Nasir i Mahira Hussain su nakon incidenta optuženi za napad na pripadnika snaga reda.

Ružne scene uslijedile su nakon dojave da su radnici supermarketa odbili da paru prodaju više od 20 boca mineralne vode, nakon što su se na kasi pojavili sa punim kolicima.

Uslijedila je njihova rasprava sa pripadnikom osiguranja, a u razgovor se kasnije uključila i policija koja je uhapsila Nasira, što zabilježila kamera koju je držala Mahira Hussain.

“Dakle, mi smo u Tescu, Rochdale i iz nekog razloga imaju drugačiju politiku od svake druge svoje radnje u zemlji. U svakoj možemo kupiti vode koliko hoćemo“, komentirao je Nasir, govoreći u kameru.

Oboreni na tlo

“Nismo preprodavci, nismo kupci naveliko. Samo želimo vodu za svoju kuću, ali nažalost, ovdje nam govore da možemo kupiti samo deset po osobi“, dodao je Nasir.

Pripadnik osiguranja pokušao je zaustaviti snimanje, govoreći da se radi o privatnom posjedu i da je to zabranjeno.

„Na kraju krajeva, samo želimo kupiti vodu. Kupujemo je u svakoj prodavnici“, govorila je Mahira, koja je također uhapšena zbog pokušaja da interveniše u trenucima kada su policajci obarali njenog supruga na tlo.

Mada je policajac, shvativši da se kompletna scena snima, naredio Mahiri da prekine, ona je nastavila, a kompletan snimak došao je u javnost.

Iako snimak govori drugačije, policija Manchestera odbila je navode da su njeni pripadnici bez razloga upotrijebili silu.

„Dvoje osobe su optužene zbog napada na policajca i morat će se pojaviti pred Sudom u  Salfordu 30. oktobra“, kaže se u njihovom saopštenju.

„Na licu mjesta bio je policajac koji je bio na drugom zadatku u blizini. Razgovarao je sa obje strane i nakon toga je zamolio muškarca da ode, ali je napadnut i zadobio je povrede lica“, kaže se dalje u saopštenju.

Nasir Hussein najavio je da će podnijeti tužbu protiv policije zbog prekomjerne upotrebe sile.

Izvor: Agencije