Video: Bugarski seljani hapsili izbjeglice po šumama

Snimak ‘građanskog hapšenja’ izbjeglica [Izvor: YouTube/E-BURGAS]

Bugarske vlasti su uhapsile muškarca koji je izazvao bijes javnosti nakon što je “uhapsio” i zlostavljao trojicu izbjeglica koji su ušli u Bugarsku, a zatim je taj videosnimak objavio na internetu, saopćilo je bugarsko državno tužilaštvo.

“Apsolutno je neprihvatljivo da grupe, pojedinci, organizacije ili kako god da se zovu, pokušavaju da rade posao državnih institucija”, izjavio je bugarski državni tužilac Sotir Cacarov, a prenijela agencija AFP.

“Protiv svih koji to pokušaju će biti podignuta optužnica”, rekao je Cacarov, navodeći da policija radi na identifikaciji drugih ljudi koji su učestvovali u toj “ružnoj sceni”, a kojima prijete optužbe za ilegalno lišavanje slobode, prenosi Tanjug

“Hapšenje” trojice izbjeglica, koje je izvela grupa građana blizu granice sa Turskom, izazvalo je u ponedjeljak burne reakcije u Bugarskoj, na čelu sa grupama za ljudska prava, koje su protestirale protiv tog čina.

Vezane ruke

Amaterski videosnimak, emitiran na nekoliko bugarskih televizija i na društvenim mrežama, prikazuje tri čovjeka kako leže na zemlji, sa rukama vezanim na leđima, i čuje se kako neko uzvikuje: “Vrati se u Tursku”.

Granična policija je došla na lice mjesta i zatekla tri izbjeglice nepovrijeđene i sa odvezanim rukama.

“Ovi kadrovi prikazuju najbrutalnije takozvano ‘građansko hapšenje’ do sada u Bugarskoj. Tužilaštvo mora odmah da otvori istragu”, rekao je predsjednik Bugarskog helsinškog komiteta.

Prema istraživanju objavljenom prošle sedmice, 60 posto Bugara vidi migrante i izbjeglice kao “prijetnju nacionalnoj sigurnosti”.

Izvor: Agencije