Video: Bukti požar kod Los Angelesa

Timelapse snimak požara kod Los Angelesa [Izvor: YouTube/David Fogg via Storyful]

Na mjestu šumskog požara sjeverno od Los Angelesa, u kojem je izgorjelo područje od 80 kvadratnih kilometara i evakuirano 1.500 domaćinstava, pronađeno je izgorjelo tijelo jedne osobe, saopćile su lokalne vlasti.

Tijelo je pronađeno ispred jedne kuće u gradu Santa Clarita, koja je također izgorjela, a detektivi pokušavaju istražiti da li je osoba poginula u požaru, ili je preminula iz drugih razloga, izjavio je šerif okruga Los Angeles Rob Henline.

Požar je izbio u petak poslije podne i brzo se proširio blizu Santa Clarite, koja se nalazi 65 kilometara sjeverozapadno od Los Angelesa, a tada su vlasti naložile evakuaciju približno 300 ljudi, prenosi Tanjug.

Gašenje požara

Vatrogasci su do petka navečer na jugu Kalifornije uspjeli ugasiti samo deset posto požara, uslijed kojeg se nad većim dijelom Los Angelesa nadvio gusti crni oblak dima.

U gašenju požara učestvuje 900 vatrogasaca, uz pomoć 28 helikoptera i osam aviona kanadera.

Građani su na društvenim mrežama postavili slike na kojem se vidi kako crni dim zaklanja sunce, a služba nadležna za kontrolu kvaliteta zraka je izdala upozorenje zbog dima, upozoravajući na loš kvalitet zraka na području požara.

Jedan vatrogasac je zadobio manje povrede pri gašenju, navode zvaničnici.

“Pošto je ovo peta godina da traje suša, puno je suhe vegetacije. Površina pod požarom se preko noći povećala za 11.000 ari [1.000 hektara]”, izjavio je šef vatrogasne službe okruga Los Angeles Daryl Osby.

Izvor: Agencije