Video: Civili ginu u udarima Assadove avijacije

Izvor: Syrian Civil Defense in Rif Dimashq via Storyful

Najmanje 15 civila je ubijeno u Idlibu, dok je osmero ljudi smrtno stradalo u Doumi kod Damaska u udarima sirijskog ratnog zrakoplovstva na područja pod kontrolom opozicije širom Sirije.

Assadove snage izvele su udare i u pokrajini Homs.

Napadi dolaze dan nakon što je više od 40 pripadnika sirijske vojske ubijeno u napadima na sjedišta vladinih snaga u Homsu.

Odgovornost za napad preuzela je pobunjenička skupina Tahir al-Sham, čiju okosnicu čini bivši Al-Nusra Front.

“Operacija nije pokušaj da se sabotira politički proces u Ženevi. Ne pokušavamo potkopati djelovanje političke opozicije, koja prisustvuje mirovnim pregovorima. Vrijeme napada je možda neugodno, ali da budemo iskreni, to nas ne zanima. Mi smo čekali pravi trenutak i iskoristili smo priliku da izvedemo operaciju, koja je bila uspješna”, rekao je Abu Yousef al-Mujahir, glasnogovornik Tahir al-Shama.

Napadi ugrozili mirovne pregovore

Zbog posljednjih događanja na terenu, neizvjesna je, čini se, i budućnost mirovnih pregovora u Ženevi, koji bi danas trebali ući u četvrti dan.

Al Jazeera je došla u posjed dokumenta u kojem specijalni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura predlaže formiranje tri radne skupine koje bi se bavile, kako je naveo, budućim državnim uređenjem, izradom ustava i održavanjem izbora.

De Mistura također predlaže da se pitanje borbe protiv terorizma i detalji u vezi s aktualnim primirjem ostave za pregovore koji se pod pokroviteljstvom Rusije, Irana i Turske, održavaju u Kazahstanu.

Još nema reakcija zaraćenih strana. 

Izvor: Al Jazeera i agencije