VIDEO: Crveni tepih dug četiri kilometra za Sisijev konvoj

Snimak konvoja egipatskog predsjednika Abdela Fattaha el-Sisija koji prolazi crvenim tepihom dugim četiri kilometra izazvao je veliki bijes novinara i aktivista u Egiptu. 

Lokalne televizije prikazale su dolazak predsjednika u Grad šestog oktobra, koji se nalazi južno od Kaira, gdje je prisustvovao prezentaciji nekoliko javnih projekata u subotu. 

Postavljanje ogromnog crvenog tepiha na cestu neki su vidjeli kao rastrošnost u zemlji gdje, prema izvještaju UNDP-a, više od 25 posto stanovništva živi ispod granice siromaštva. 

“Bilo bi bolje da su onima kojima treba osigurali deke da ih zaštite od hladnoće, nego što su potrošili na kilometre tepiha kojim svakako neće hodati predsjednik”, rekao je popularni voditelj Yousef Husseini u svojoj emisiji. 

Dodao je da ovaj potez ne bi naredio Sisi, jer bi ga to “dovelo u neugodu poziciju”, te je pozvao one koji su naručili tepih da preuzmu odgovornost. 

U međuvremenu je advokat Gamal Eid izračunao koliko je potrošeno na tepih. 

“Dimenzije tepiha 4.000 sa osam metara jednake su 32.000 kvadratnih metara. Kada se ta cifra pomnoži sa 50 egipatskih funti [5,7 eura] dobije se 1,6 miliona egipatskih funti [183,584 eura]”, napisao je na Twitteru.

Siromaštvo i kriza

Amr el-Hady, glasnogovornik stranke Nacionalna fronta Addameer, napisao je da je crveni tepih tolike veličine pokazatelj da su “i članovi egipatskog vojnog vijeća i tajkuni zadovoljni Sisijem”. 

“Tepih preko kojeg prolazi automobil mogao se iskoristiti da se zakrpe rupe na labilnim mostovima u zemlji”, napisao je jedan korisnik Twittera. 

Otkako je došao na vlast, nakon svrgavanja predsjednika Muhameda Mursija, Sisi je povećao poreze i srezao subvencije za gorivo i struju kako bi stabilizirao ekonomiju, odluka koja je bila nepopularna, ali potrebna. 

Ipak, egipatska ekonomija se još bori sa mnogim izazovima, pogotovo porastom stanovništva, jer u zemlji živi 90 miliona ljudi. 

Nedavni izvještaji UN-a pokazuju da siromaštvo u Egiptu raste, kao i stopa nezaposlenosti.

Izvor: Al Jazeera