Video: Dan žalosti u Italiji, broj mrtvih narastao na 41

Genova, Đenova, Vijadukt
Planom će biti obuhvaćeni autoceste, mostovi, vijadukti, ali i javne zgrade, kao što su škole (EPA)

Italija u subotu na državnom pogrebu oplakuje žrtve rušenja mosta u Genovi u kojemu je po zadnjim podacima smrtno stradala 41 osoba, a spasioci i dalje tragaju za potencijalnim preživjelima koji su ostali pod ruševinama. 

Misa za 19 žrtava održana je u u prostoru Izložbenog i trgovačkog centra u tom obalnom gradu na sjeveru Italije, a predvodio ju je gradski nadbiskup, kardinal Angelo Bagnasco.

No, rodbina nekih žrtava bojkotirala je ceremoniju te održala privatne pokope u znak gnjeva i protesta protiv države, koju smatra površnom i nemarnom kada je posrijedi sigurnost mosta. 

Članove vatrogasne brigade, spasilačke timove i pripadnike policije okupljeni u Centru dočekali su pljeskom.

Vlada je subotu proglasila državnim danom žalosti.

“Ovakve stvari ne bi se smjele događati, no nažalost i dalje se događaju. Sada se traže krivci…, odgovorne osobe koje bismo okrivili za smrt ovih ljudi, no mrtve ne možemo vratiti”, rekao je prijatelj jedne od žrtava, Giuseppe Rondinelli. 

Broj žrtava porastao na 41

Ceremoniji za žrtve nesreće u Centru, među ostalima su prisustvovali predsjednik države Sergio Mattarella, premijer Giuseppe Conte i ministar prometa Danilo Toninelli.

U međuvremenu je još troje ljudi pronađeno ispod ruševina urušenog vijadukta Morandi u Đenovi, čime je broj poginulih u tragediji narastao na 41, prenosi agencija ANSA.

Talijanska agencija piše kako su vatrogasci pronašli tijela devetogodišnje djevojčice i njezinih roditelja uz “potpuno uništen automobil” kojim su putovali. 

Agencija prenosi kako je brojka od 41 poginulih i dalje neslužbena jer se tijela trebaju službeno identificirati.

Vatrogasci su na Twitteru samo potvrdili pronalazak smrskanog automobila.

Inženjeri sumnjaju na betonski nosač sajli

Vijadukt Morandi urušio se u utorak tijekom oluje.

Više od trideset automobila i kamiona palo je na tlo s visine od 45 metara. 

Smatra se da je tragediju uzrokovao jedan od betonskih nosača sajli, otkrili su inženjeri koji su istraživali nesreću.

U međuvremenu nastavlja se sukob između Autostrade per l'Italia i Vlade koja je odmah nakon nesreće najavila da će uskratiti koncesiju toj kompaniji koja s druge strane tvrdi da je sve obavljala korektno. 

Talijanski premijer Giuseppe Conte tako je u petak započeo proces oduzimanja dozvole privatnoj tvrtki koja je upravljala tim mostom, a tvrtka Autostrade per l'Italia odbacuje svoju krivnju.

Traženje krivca

Talijanska populistička Vlada obrušila se u traženju krivca i na Europsku uniju i njenu politiku štednje koja, kako tvrdi Rim, sprječava investicije.

Na te optužbe reagirala je Europska komisija podsjetivši da je pozivala Italiju da ulaže u svoju infrastrukturu i da države članice “samostalno odlučuju” o svojim prioritetima.

Povjerenik EU-a za proračun Guenther Oettinger je u četvrtak na svojem Twitter profilu napisao: “Vrlo je ljudski tražiti nekoga na koga svaliti krivnju kada se dogodi tako strašna nesreća kao što je ova u Đenovi. Ipak, treba sagledati činjenice”.

Podsjetio je kako u sedam godina, od  2014. do 2020, Italija treba primiti 2,5 milijarda eura za ceste i vlakove, zatim 12 milijarda eura iz Fonda za regionalni razvoj za  pomoć siromašnijim regijama, a dobila je i zeleno svjetlo za 8,5 milijarda eura namijenjenih nacionalnoj potrošnji. 

Izvor: Agencije