Video: Demonstranti marširaju Parizom

Blizu dvije hiljade francuskih policajaca u stanju je pripravnosti nakon što su se učesnici marša protiv reforme vladajuće Socijalističke partije počeli kretati gradom.

Sindikati navode da se 60.000 ljudi pridružilo maršu u Parizu.

Učesnici protesta na Trgu Bastille odbili su naredbu policije da napuste taj prostor, navode francuski mediji i korisnici društvenih mreža. La Monde navodi da su učesnici protesta uzvikivali slogane protiv policije.

Vođe sindikata u Francuskoj pozvale su ranije svoje članove na nove demonstracije širom zemlje u znak protivljenja predloženim reformama zakona o radu.

Masovni protesti

Ovo je deseti masovni protest tokom tromjesečne kampanje, kojom sindikati žele zaustaviti reforme vladajuće Socijalističke partije. Jedna od stavki novog zakona, kojoj se sindikati najviše protive, jeste mogućnost poslodavca da jednostavnije zapošljava ali i otpušta radnike.

Vlada predsjednika Francoisa Hollandea za sada i dalje odbija uvažiti zahtjeve demonstranata.

“Odlučili smo se na mjeru demonstracija koje smo proveli u najboljem mogućem redu Na ovaj način protivimo se reformi zakona o radu. Pored ovih današnjih, planiramo novo okupljanje 28. juna. Ja se iskreno nadam da će ove demonstracije prestati. Ali da bi se to postiglo, vlada mora pristati na dijalog. I to na ozbiljan dijalog, a ne da nam održe lekciju i zatvore vrata, navodi Jean-Claude Mailly, generalni sektretar sindikata “Force ouvriere”.

On dodaj da će demonstracije prestati ukoliko vlasti budu spremne na argumentiranu raspravu.

Izvor: Al Jazeera i agencije