Video: Deseci hiljada evakuiranih u Moskvi

Lažne dojave o postavljenim bombama u Rusiji učestale su od početka sedmice na javnim mjestima diljem Rusije, a u srijedu su zbog dojava evakuirani deseci hiljada osoba u Moskvi, izvijestili su ruski mediji.

Prema novinskoj agenciji Ria Novosti, velike željezničke stanice Jaroslavski, Kijevski i Kazanski te trgovački centar Gum na Crvenom trgu neka su od javnih mjesta u ruskom glavnom gradu koja su bila evakuirana nakon anonimnih dojava da su na njima postavljene bombe.

Većina pretraga u zgradama u Moskvi pokazala je da su dojave o postavljanju bombi u tim objektima bile lažna uzbuna, rekao je za agenciju TASS izvor iz službi za vanredne situacije ruske prijestonice.

“U ovom trenutku, pretrage u većini objekata su završene ili se privode kraju. Ništa sumnjivo nije pronađeno ni u jednom objektu”, rekao je izvor ruske agencije, koji nije imenovan.

U 16:45 sati po lokalnom vremenu (13:45 po srednjoevropskom) prijeteće pozive primila su 23 javna mjesta u Moskvi, rekao je dužnosnik policije za agenciju Ria Novosti, prenosi Hina.

Moskovske podružnice Ministarstva za hitna stanja i Ministarstva unutrašnjih poslova ne žele za sada komentirati te informacije.

Anonimne dojave

Ti anonimni pozivi počeli su u ponedjeljak, uglavnom u zapadnom dijelu Rusije, a zatim su se u utorak proširili na ostatak zemlje.

U srijedu je, osim Moskve, prijetnje bombaškim napadima primilo nekoliko gradova Sibira i ruskog Dalekog istoka.

Prema podacima agencije Ria Novosti, evakuirano je ukupno 45.000 osoba.

Prema nezavisnoj internetskoj stranici Meduza, 27 ruskih gradova obuhvaćeno je tim uzbunama.

Niti jedna bomba nije pronađena.

U Omsku, u Uralu, 56 gradova evakuirano je u ponedjeljak, a Stavropolj, na jugozapadu, primio je 42 anonimne dojave o bombama, naglašava Meduza.

Ruske vlasti nisu do sada javno reagirale na te prijetnje.

Russia Today tvrdi da pozivi “izgleda dolaze iz Ukrajine”.

Izvor: Agencije