Video: Deseci mrtvih i povrijeđenih u rušenju nebodera

 

https://www.instagram.com/p/BPcE-BbAhXv/

Najmanje 30 vatrogasaca je poginulo, dok je više od 75 osoba povrijeđeno u današnjem rušenju zapaljenog nebodera u Teheranu, javljaju iranski državni mediji.

Poznati neboder Plasco u centru iranske prijestolnice, sjeverno od uvijek užurbanog bazara, danas je zahvatila vatra. Vatrogasci, vojnici i drugi radnici hitnih službi kopaju kroz ruševine, tražeći preživjele, navode agencije.

Državne vlasti nisu zvanično objavile crni bilans žrtava, što je uobičajeno u nesrećama koje još nisu okončane.

Vijest o poginulim vatrogascima objavila je državna televizija Press TV, no nije navela izvor informacija. Lokalna državna televizija je navela kako je 30 civila povrijeđeno, a državna novinska agencija IRNA dodaje kako je među povrijeđenima 45 vatrogasaca.

Oni su se satima borili sa vatrenom stihijom prije nego se neboder srušio. Požar je bio najjači na gornjim spratovima zgrade gdje su se nalazile krojačke radionice i gdje su se uposlenici grijali na stare kerozinske grijalice tokom zimskih dana.

Policijski službenici su imali mnogo posla kako bi spriječili vlasnike i radnike prodavnica, kao i druge ljude, da ulaze u zgradu kako bi spasili dragocjenosti.

Zgrada se srušila u nekoliko sekundi, a to je viđeno u direktnom televizijskom prijenosu, navode agencije.

Jedan od prvih nebodera

Šef iranske hitne službe Pir-Hossein Kolivand potvrdio je da se strahuje da je veliki broj vatrogasaca poginuo.

Pozivajući se na svjedoke, novinska agencija Fars javila je da bi broj mrtvih mogao porasti jer je prilikom rušenja nebodera u njemu bilo zarobljeno dosta ljudi.

Policija je blokirala ulice oko nebodera, koji je bio jedan od prvih u Teheranu.

“Stalno smo upozoravali menadžera nebodera na njegovu nesigurnost”, rekao je glasnogovornik vatrogasaca Jalal Malekias. 

[[{“attributes”:{},”fields”:{}}]]

Na zgradi izgrađenoj prije 50 godina požar je gasilo više vatrogasnih ekipa prije nego što se srušila, prenosi agencija Anadolija.

Kako navodi policija, u prizemnom dijelu zgrade bio je smješten trgovački centar.

https://www.instagram.com/p/BPcE-BbAhXv/

 

 

Izvor: Agencije