Video: Deseci mrtvih u napadu na aerodrom Ataturk

Najmanje 31 osoba je ubijena, a 147  je ranjeno u napadu na glavni istanbulski aerodrom Ataturk, saopćio je ministar pravde Turske Bekir Bozdag, javlja Anadolija.

“Prema posljednjim podacima, u napadu je poginula 31 osoba. Još uvijek nije utvrđen njihov identitet. Ranjeno je 147 osoba”, rekao je Bozdag. 

Dvije eksplozije za koje se sumnja da su ih izazvali bombaši samoubice desile su se na najvećem turskom aerodromu, a zabilježena je i pucnjava na parkingu.

Zvaničnici kažu da su najmanje tri osobe učestvovale u napadu.

Turski ministar pravde Bekir Bozdag rekao je i da su napadači otvorili vatru iz kalašnjikova, dodaje Reuters.

Zastupnik u turskom Parlamentu Eren Erdem na Twitteru je prenio snimak koji je objavio novinar Mahir Zeynalov navodeći da se radi o “strašnom momentu napada”. Navodno je riječ o snimku sa nadzornih kamera. 

Prema izjavi neimenovanog turskog zvaničnika za Daily Sabah, sigurnosne snage su pucale na osumnjičene na terminalu za međunarodne letove, a dva osumnjičena su se raznijela bombama prije nego što su prošli sigurnosne provjere.

Povrijeđeni su taksijima odvezeni u bolnicu, prenose mediji. U videu objavljenom na Twitteru vidi se kako putnici leže na podu. 

Mediji dodaju da su se na aerodrom uputila ambulantna vozila.

https://twitter.com/MustafaEdib/status/747873429458653184

Ataturk je najprometniji i najveći aerodrom u Turskoj, a trenutno su obustavljeni svi odlazni letovi, pišu agencije.

Dodaje se da su neki avioni koji su trebali sletjeti preusmjereni na druge aerodrome.

Turska je pogođena nizom napada koje je izvela Islamska država Irak i Levant te Radnička partija Kurdistana (PKK) i grupe povezane s njom.

Ankara je dio koalicije koju predvodi SAD protiv ISIL-a u Siriji i Iraku. 

Izvor: Al Jazeera i agencije