VIDEO: Deseci nestalih u eksploziji u Kini

Broj poginulih u snažnoj eksploziji u skladištu opasnog materijala u kineskom sjevernom lučkom gradu Tianjinu povećan je na 44 dok je povrijeđeno više od 500 osoba, javila je jutros kineska zvanična novinska agencija Xinhua.

Eksplozija koja se dogodila u srijedu kasno uvečer, razvalila je vrata okolnih zgrada i zatresla prozore nekoliko kilometara unaokolo, prenio je AP.

“Blizu zone katastrofe ošamućeni ljudi lutaju ulicama. Mnogi nose imovinu koju su mogli zgrabiti prije nego što su pobjegli iz svojih domova”, javio je iz Tianjina reporter Al Jazeere, Adrian Brown.

“Mnogi sjede na ivičnjacima, očigledno u šoku. Oni koji se mogu kretati, bježe”, dodaje on.

Brown javlja da se dim i dalje uzdiže iznad mjesta gdje se desio niz eksplozija.

“Ulice su prepune razbijenog stakla i kamenja. Zrak je oštar. Niko ne zna šta se udiše ovdje, što povećava uznemirenost”, izvještava Al Jazeerin reporter.

Privedeni čelnici kompanije

Policija u Tianjinu saopštila je da je početnu eksploziju izazvala pošiljka u jednom magacinskom kontejneru, kao i da su privedeni rukovodioci kompanije.

Kako su prenijele agencije, okolna naselja u trećem po veličini gradu u Kini ostala su bez struje.

U prikazanom videosnimku, vidi se plamen koji svijetli u noći, prema nebu, a agencija Xinhua prenijela je riječi jednog stanovnika u blizini, koji je rekao da su se zbog eksplozije razbila stakla na prozorima.

Kineski predsjednik Xi Jinping apelirao je na sve da ulože maksimalan napor kako bi se spasile žrtve nesreće i kako bi se ugasio požar.

Tianjin je glavna luka i industrijsko područje jugoistočno od Pekinga.

Izvor: Al Jazeera i agencije