Video: Deseci povrijeđeni u naletu tajfuna u Japanu

Ovaj tajfun donio je poplave u kineskom gradu Šangaju [Izvor: Weibo/1218492402]

Snažan tajfun Goni pogodio je Japan, pokrenuvši klizište na jugozapadu otoka Kyushu, gdje je povrijeđeno više od 20 ljudi.

Tajfun je donio rekordne padavine od 134,5 milimetara kiše po kvadratnom metru dok je jačina vjetra bila 165 kilometara na sat.

Prekidi u snabdijevanju strujom su pogodili više od 470.000 domaćinstava na Kyushuu, a lokalne vlasti izdale su savjete o evakuaciji gotovo 400.000 stanovnika iz straha od mogućeg klizanja tla i poplava.

Mnogi letovi za i sa aerodroma u Kyushuu su otkazani, a na otoku je u prekidu kompletan željeznički i autobuski saobraćaj.

Tajfun je stigao sa sjevera Filipina gdje je prošlog vikenda, živote izgubilo najmanje 26 ljudi u odronu u planinskim provinciji Benguet, saopćili su jučer zvaničnici.

Materijalna šteta

Spasilačke ekipe su stigle u planine u blizini, udaljenog, rudarskog grada Mankayan na sjeveru zemlje gdje su pronađena tijela rudara koje su izgubili život u klizištu i ne zna se koliko se njih još vodi kao nestalo, pošto je područje pogodilo nevrijeme dva dana ranije, navodi AFP.

Tajfun je tokom jutra po lokalnom vremenu, stigao na jugozapad Japana prije pohoda dalje ka Japanskom moru.

Nema prijavljenih slučajeva žrtava nevremena, mada je najmanje 26 povrijeđeno i 15 se vodi kao nestalo, pošto je tajfun Goni oštetio objekte, prevrtao automobile, čupao drveće i plavio ulice.

Japanska televizija je prikazala iščupano drveće, oborene strujne vodove i opuhane krovove.

Tajfun Goni nastavlja ka sjeveru Japana, sa jakom kišom i maksimalnim udarima vjetra do 180 kilometara na sat, saopćila je Japanska meteorološka agencija.

Izvor: Agencije