Video: Dijete među osmero pronađenih u ruševinama hotela

[YouTube/Vigili del Fuoco via Storyful]

Osmero ljudi pronađeno je živo ispod ruševina hotela u planinskoj oblasti Italije, na koji se prije gotovo dva dana obrušila lavina, a predstavnici vatrogasne brigade navode da oni tek trebaju biti izvučeni, javila je agencija Ansa.

Prvo su izvučene žena i njena kći i trenutno je u toku njihova evakuacija, objavila je Ansa. Spasioci sada pokušavaju doći do drugih preživjelih. 

“Oni su živi i mi razgovaramo s njima”, rekao je glasnogovornik vatrogasaca Luca Cari, prenosi Reuters.

Prvi kontakt s preživjelima u hotelu Rigopiano u regiji Abruzzo uspostavljen je oko 11 sati, navodi italijanska agencija.

Operacija spašavanja odvija se jako sporo zbog straha da bi snijeg mogao zatrpati preživjele. RAI je objavio da su preživjeli locirani u nekadašnjem tavanskom prostoru hotela.

Snježna lavina obrušila se na mali hotel, u kojem je, kako se pretpostavlja, bilo 30-ak gostiju, među kojima i djeca. Dosad su spašene dvije osobe.

Italijanska služba civilne zaštite potvrdila je da se hotel Rigopiano našao na direktnom putu dva metra visoke lavine u srijedu kasno navečer.

Spasilačke službe imaju velikih problema u dopremi mehanizacije na područje nesreće jer je snijeg na planinskom lancu Gran Sasso na nekim mjestima visok i do pet metara.

Lavina nakon zemljotresa

Hotel Rigopiano popularno je zimsko odredište sa četiri zvjezdice i 43 sobe. Lavina je uzrokovala urušavanje četverospratnog hotela, koji se nalazi na 1.200 metara nadmorske visine i pomjerila ga za deset metara, pišu italijanski mediji.

Snimke iz zraka pokazuju da samo krov i posljednji sprat vire iz debelog sloja snijega.

Lavina se pokrenula nakon četiri uzastopna zemljotresa u srednjoj Italiji u srijedu. Odmah je izdano upozorenje na lavine za cijelo područje, kojim dominira 2.912 metara visoki Gran Sasso.

Područje je prepuno malih hotela i skijališta, naročito popularnih među Rimljanima i stanovnicima urbanih središta na istočnoj italijanskoj obali.

Rigopiano je udaljen 90 kilometra od epicentra zemljotresa u Monterealeu, malom selu blizu Amatricea, naselja uništenog u razornom zemljotresu u augustu prošle godine.

Izvor: Agencije